MEB özel karma yurtları kapatıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kendisine bağlı karma özel öğrenci yurtlarının kapatılmasına karar verdi.

MEB özel karma yurtları kapatıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kendisine bağlı karma özel öğrenci yurtlarının kapatılmasına ve kız veya erkek öğrenciler için ayrı ayrı barınma hizmeti verilmesine karar verdi.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu‘nun aktardığına göre, 6 Mayıs 2017’de çıkarılan Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nde “karma öğrenci yurdu” ifadesinin bulunmaması anımsatılarak, bu kurumların ‘ayrıştırılması’ istendi. MEB Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, 81 il valiliğine, “karma öğrenci yurtlarının kapatılması” için iki talimatı gönderdi.

İlk karar 12 Haziran’da alınarak valiliklere bildirildi. Talimatta, “Mecut faaliyette bulunan karma özel öğrenci yurtlarının ‘ya kız ya da erkek olarak’ tür belirleyip faaliyetlerini tek türde sürüdürebileceklerinden dolayı bağlı bulundukları milli eğitim müdürlüklerine yerleşim planını da ekleyerek bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir” denildi. “Kız veya erkek ayrıştırma işlemi” adına başvurular için 4 Ağustos’a kadar süre verildi.

Ancak, 4 Ağustos’a kadar ayrışmanın tamamlanmasının istendiği talimat ile ilgili olarak “bu durumdaki özel öğrenci yurtlarının tür ayrışmasında öğrenci ve kurum mağduriyetlerinin yaşanmaması için” 9 Ağustos’ta ikinci bir talimat daha gönderildi.

Talimatta önce, 6 Mayıs tarihli Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği anımsatıldı. Yazıda, “Yönetmelikte belirlenen kurum tanımlarında ‘karma öğrenci yurdu’ ifadesi bulunmaması nedeniyle, Bakanlığımıza bağlı faaliyette bulunan karma öğrenci yurtlarının mevcut haliyle faaliyetlerine devam etmesi mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

4 Ağustos’a kadar yapılması istenen ayrışma işleminin yönetmelik hükümleri doğrultusunda 1 Ağustos 2019 tarihine kadar yapılabileceğinin ifade edildiği talimatta, karma iken tür ayrıştıracak özel öğrenci yurtlarında “meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler veya alkollü içki satılan yerler”den yüz metre uzak olması zorunluluğunun aranmayacağı da belirtildi.

MEB’in son istatistiklerine göre, Türkiye’de 88 karma özel öğrenci yurdu hizmet veriyor. Bunların 34’ü ortaöğretim öğrencilerine, 54’ü ise üniversite öğrencilerin barınma hizmeti sağlıyor.