Mavi Marmara'da mahkeme itirazı reddetti, 'Bana mı sordunuz?' anlaşmasını hatırlattı

Mavi Marmara Katliamı'yla ilgili İsrail askerlerine verilen takipsizlik kararına itirazı reddeden mahkeme, Ankara ve Tel Aviv arasında imzalanan anlaşmayı hatırlattı.

Mavi Marmara'da mahkeme itirazı reddetti, 'Bana mı sordunuz?' anlaşmasını hatırlattı

Mavi Marmara Katliamı’yla ilgili İsrail askerlerine verilen takipsizlik kararına itirazı görüşen mahkeme ret kararı verirken, Ankara ve Tel Aviv arasında imzalanan anlaşmayı, insan hak ve özgürlükleri kapsamında değerlendiren mahkeme “Uluslararası anlaşma geçerli, kanun uygulanamaz” kararı verdi.

Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırarak, 10 Türk vatandaşının ölümüne, onlarca kişinin de ağır  şekilde yaralanmasına neden olan İsrail askerleri için verilen takipsizlik kararına yapılan itirazlar reddedildi.

Karar’dan Hilal Öztürk‘ün aktardığına göre, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, mağdurlar ve avukatlarının itirazlarını reddederken İsrail ile Türkiye arasında imzalanan tazminata ilişkin usul anlaşmasını, “Temel hak ve özgürlüklerle ilgili milletlerararası bir anlaşma” olarak yorumladı.

“Anlaşma hükümleri esas alınır”

Bu yorumla Mahkeme takipsizlik kararının doğru olduğunu, “kanunların temel hak ve özgürlüklerle ilgili milletlerarası anlaşmalarla çatışması halinde, anlaşma hükümlerinin esas alınacağı” gerekçesine dayandırdı. 

http://gazetemanifesto.com/2017/10/20/bir-bana-mi-sordunuz-karari-daha-mavi-marmara-gemisine-saldiran-israilli-askerlere-takipsizlik/