Manifesto Özel | Türkiye dünyada üçüncü: Gelirin ne kadarı vergi cennetlerinde saklanıyor?

Dünyada en fazla off-shore hesaba sahip olan ülkeler listesinin başında Türkiye var.

Manifesto Özel | Türkiye dünyada üçüncü: Gelirin ne kadarı vergi cennetlerinde saklanıyor?

Doruk Aslı

ABD merkezli araştırma merkezi Ulusal Ekonomi Araştırma Bürosu (NBER), Kasım ayında “Gelirin ne kadarı vergi cennetlerinde saklanıyor?” isimli bir araştırma makalesi yayınladı. Yayınlanan makalede, dünyada en fazla off-shore hesaba sahip olan ülkeler listelendi. Bu listeye göre ilk üçte Türkiye de var.

ABD’de görülen Sarraf Davası ve son olarak Man Adası’nda ortaya çıkan şirketler sebebiyle Türkiye’nin gündemine oturan “vergi cennetleri”, “vergi kaçırma” gibi konular gündemde olmaya devam ederken Ulusal Ekonomi Araştırma Bürosu (NBER) önemli bir araştırma yayınlayarak gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) miktarlarına oranla dünyada en fazla off-shore hesabına sahip olan ülkelerin listesini yayınladı. Bu listeye göre Türkiye, dünyanın GSYİH’e göre en fazla off-shore hesabına sahip olan üçüncü ülke.

Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi’nden Annette Alstadsæter, Kopenhag Üniversitesi’nden Niels Johannesen ve Stanford Üniversitesi’nden Gabriel Zucman’ın birlikte yaptıkları araştırmada bilimsel metodlar kullanılarak ülke bazında off-shore hesapları incelenerek ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılaları (GSYİH) karşılaştırıldı.

İsviçre Merkez Bankası ve Uluslararası Yerleşimler Bankası’ndan alınan veriler kullanılarak yapılan araştırmada, dünyadaki gelirin yüzde 10’a yakın kısmının off-shore hesaplarda saklandığı ifade ediliyor.

Ülke bazlı sonuçlara bakıldığında ise, birinci sırayı yüzde 65’e yakın bir oranla Suudi Arabistan çekiyor. Suudi Arabistan’ı ise yüzde 40’a yakın bir oranla Arjantin takip ediyor. Ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılaları (GSYİH) ile off-shore hesapları kıyaslandığında en büyük orana sahip olan üçüncü ülke ise Türkiye. Gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYİH) göre Türkiye, yüzde 20 oranında dünyanın en fazla üçüncü off-shore hesaplarına sahip ülkesi konumunda.