Manifesto Özel | Şişecam'da işçi kıyımı: İşçiler şubeyi terk etmiyor!

Şişecam Grubu'na bağlı Trakya'da bulunan Kırklareli Cam Fabrikası'nda çalışan yüze yakın işçi, işlerinden atıldı.

Manifesto Özel | Şişecam'da işçi kıyımı: İşçiler şubeyi terk etmiyor!

Şişecam Grubu’na bağlı Paşabahçe fabrikalarındaki işçi kıyımları, Kırklareli Cam Fabrikası’nda çalışan yüze yakın işçinin kapı önüne konulmasıyla devam etti.

Her biri en az 20 ile 25 yıl arasında Kırklareli Cam Fabrikası’nda çalışan işçiler, bugün aldıkları bir telefon ile işlerinden çıkartıldıklarını öğrendi. İşten atılan işçilerin hepsi sendika üyesi.

Manifesto‘ya konuşan işçiler, aldıkları bir telefonla bugün işe boşuna gelmemelerini ve iş sözleşmelerinin şirket tarafından tek taraflı olarak feshedildiğinin kendilerine bildirildiğini söyledi.

İşçilerle yaptığımız görüşmeden edinilen bilgiye göre, işten çıkartmalar için sunulan resmi gerekçen ‘fabrikadaki iş hacminin küçülmesi’ olarak bildirildi. Fabrikada kimi fırınların kapatıldığı ve bu gerekçeyle fabrikada “işçi fazlalığı” olduğunu iddia eden şirket yönetimi, işten çıkartmaların bu gerekçeyle yapıldığını iddia etti.

İşçiler ise bu gerekçeyi, şirketin sendikalı işçileri işten atmak için kullandığı yasal bir kılıf olduğu şeklinde yorumladı. Gazetemize konuşan işçiler, bunun bir yalan olduğunu ve işten çıkartmalar yapıldıktan kısa bir süre sonra tecrübesiz ve kıdemsiz yeni işçilerin alındığı ve bunların çok daha düşük ücretlerle çalışmaya razı olduklarını aktardı. Aynı zamanda bu adaletsiz durumun daha önce birçok kez tekrar ettiğini ve şirket yönetiminin böylelikle fabrikalarda çalışan sendikalı işçilerin sayısını azaltmayı hedeflediklerini ifade ettiler.

Görüntünün olası içeriği: 26 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar ve iç mekan

Kristal-İş’ten ‘çık’ yok!

İşten çıkartıldıklarına dair aldıkları telefon sonrasında işçiler örgütlü bulundukları Kristal-İş’in Trakya Şubesi’ne başvurup, burada sendika yöneticileriyle duruma dair bir görüşme yaptı. Ancak haklarını daha kuvvetli bir şekilde savunabilsin diye üye oldukları Kristal-İş’in, işten çıkartmalar konusunda sessizliğini koruması sonrasında ise işçiler, Kristal-İş’in Trakya Şubesi’ni terk etmeme kararı aldı.

İşçilerin sendikayı terk etmeme kararı sonrasında Kristal-İş yöneticileri ise binadan zorla tahliye için polisi aradı. Ancak işçilerin kararlı ve sakin tavrı sonrasında polis geldiği gibi geri döndü.

“Liste sendikayla birlikte hazırlandı”

Üye oldukları Kristal-İş’in işten çıkartmalar konusunda sessiz kalmasını protesto eden işçiler, işten çıkartılacak kişilerin listesinin şirketin sendikayla birlikte karar verdiklerini de iddia ediyor.

Camda Sınıf Tavrı ile iletişime geçen işçilerle bir araya gelen Avukat Erkan Kılıç, konu hakkında, “Şişecam daha önceden de buna benzer uygulamalar yaptı. 20 senesini fabrikaya veren işçiler uyduruk gerekçelerle işlerinden atıldılar. İşten atılan işçilerin sendikalı olması bir tesadüf olabilir mi? Dahası bugün işinden edilen işçilerin çok büyük bir bölümü, sendikaya üye olmalarına rağmen sendika içindeki muhalefetin bir parçası. Yani bu işçiler sadece sendika üyesi değil, aynı zamanda sendikanın işçilerin hakları ve sınıf mücadelesini yükseltmesi gerektiğini belirten ve bu doğrultuda sendikalarına baskı yapan işçiler. Bu işin peşini bırakmayacağız, işçi arkadaşlarımızın haklarını almaları için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.

Manifesto olarak haksız bir şekilde işlerinden edilen işçilerin yanlarında, seslerinin bütün Türkiye tarafından duyulmasını sağlamaya devam edeceğiz.

Görüntünün olası içeriği: 28 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve iç mekan