Manifesto hatırlatıyor: Erdoğan'ın Lozan hakkında yanlış bildikleri

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan Antlaşması hakkında yanlış bildikleri.

Manifesto hatırlatıyor: Erdoğan'ın Lozan hakkında yanlış bildikleri

Bilindiği gibi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmüş, bu görüşmenin ardından da Erdoğan’ın Lozan Antlaşması’na ilişkin açıklamaları kamuoyunda yer almıştı. Erdoğan “Lozan’a bir güncelleme gerekir” diyerek konuyla ilgili şunları kaydetmişti;

“Lozan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir anlaşma değildir, 11 ülke arasındaki bir anlaşmadır. Ege’nin bir kıyısı Türkiye, bir kıyısı Yunanistan, peki Japonya’nın Lozan’da ne işi var? İngiltere’nin ne işi var? 11 ülke Lozan görüşmesine katıldı. Bir güncelleme gerekir. Olaya adalar, karalar meselesi diye bakmaya gerek yok. Eğitim-öğretim meselesi, baş müftülük meselesi.

Yunanintan’daki en önemli sorunlardan bir tanesi din adamları sorunudur. Atanmış müftüyle işi ilerletme sorunu var, bunun Lozan’da yeri yok. Biz kendi ülkemizde böyle bir durum yok. Niçin bizim baş müftümüz atama yöntemiyle geliyor? Biz Lozan’ı gündeme getirdiğimizde, Lozan Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir anlaşma değildir, 11 ülke arasındaki bir anlaşmadır. Ege’nin bir kıyısı Türkiye, bir kıyısı Yunanistan, peki Japonya’nın Lozan’da ne işi var? İngiltere’nin ne işi var? 11 ülke Lozan görüşmesine katıldı. Bir güncelleme gerekir. Olaya adalar, karalar meselesi diye bakmaya gerek yok.”

Erdoğan’ın bu açıklamalarının ardından, Gazete Manifesto olarak Erdoğan’ın Lozan’a ilişkin yanlış bildiği bir kaç hususu düzeltme ihtiyacı duyduk.

Öncelikle Erdoğan’ın Lozan’ın 11 ülke arasında yapılmış bir antlaşma olduğu vurgusu yanlış. Zira Lozan 7+1 ülke arasında imzalanan bir anlaşma.

Erdoğan’ın sıklıkla üzerinde durduğu “Batı Trakya ve Müftülük” meselesi ise Lozan’da değil, 1913’te Atina Antlaşması’nda karara bağlanıyor.

Son olarak ise Lozan’da karasuları Erdoğan’ın iddia ettiği gibi 6 mil olarak değil, 3 mil olarak belirlenirken, Yunanistan sonrasında bu sınırı 6 mile çıkartıyor.