Mahkemeden Adnan Oktar'a ret

2016'nın Mart ayında İstiklal Caddesi'nde 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin dabaya müdahillik talebindebulunan Adnan Oktar'ın talebi reddedildi

Mahkemeden Adnan Oktar'a ret

2016’nın Mart ayında Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin görülen davada 1 kişi tahliye edildi. Davada sanıklardan birinin telefonunda kendisinin araştırıldığına dair tespitlerin bulunduğunu öne süren Adnan Oktar’ın müdahillik talebi ise reddedildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Mehmet Mustafa Ç., Erkan Ç., Ercan Ç., Hüseyin K. ve İbrahim G. duruşmada yer almadı. Sanıklar tutuklu bulundukları cezaevlerinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Müdahil talebinde bulunan Adnan Oktar’ın avukatı Aysu Yılmaz duruşmada hazır bulundu.

“İnşaatlarda çalışırken tanıştık”

Sanık Hüseyin K., “Ben cezaevinde olduğumdan dolayı avukatımla hiç görüşemedim. Bu nedenle savunma yapamayacağım. Süre talep ediyorum” dedi.

Sanık Mehmet Mustafa Çevik savunmasında diğer sanıkları tanımadığını belirterek, “Sanıklardan Hüseyin K. ile 4 yıl önce Elazığ’da inşaatlarda çalışırken tanıştım. Daha sonra ben Adıyaman’a gittim. Sonra irtibatımız kesildi. Yakalama tarihinden 3 gün önce Gaziantep’te geziyordum. Kendisi ile karşılaştık. Sonra birlikte aynı evde kalmaya başladık. 3-4 gün sonra polis operasyon yaptı yakalandık” dedi.

Menzil ve Kadiri toplantıları

Sanık Erkan Çapkın ve Hüseyin Kaya önceki duruşmada verdiği ifadelerini tekrar ettiklerini söyledi.

Duruşmada tahliye edilen Erkan Çapkın, eski savunmasını tekrar ettiğini belirti. Kardeşi olan Ercan Çapkın ise savunmasında, “IŞİD terör örgütü ile ve İstanbul’daki saldırı olayı ile herhangi bir irtibatım yoktur. Saldırıyı gerçekleştiren Mehmet Öztürk adlı şahsı tanımam. Herhangi bir şekilde yasal yollardan veya yasa dışı yollarsan yurt dışına çıkmadım. Kendi ismimin dışından herhangi bir isim veya kod isim kullanmadım. Adıyaman Menzil grubu, Gaziantep Danacık’ta bulunan Kadiri tarikatına ait toplantılarına katıldım. Bunun dışında islami yapılarda adı ön plana çıkmış kişilerin toplantılarına da katıldım” dedi.

 

‘Sağlık sorunları’ nedeniyle tahliye

Savunmaların ardından ara karar oluşturan heyet, sanıklar Hüseyin Kaya, Ercan Çapkın, İbrahim Güler ve Mehmet Mustafa Çevik’in tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, Ercan Çapkın’ı sağlık sorunu nedeniyle cezaevinde tutulmasının orantılı olmayacağı gerekçesiyle tahliye etti.

Adnan Oktar’a ret

Duruşmaya katılan Adnan Oktar’ın avukatı Aysu Yılmaz da söz alarak,”“Sanıklardan Hüseyin Kaya’nın cep telefonunda yapılan incelemede Adnan Oktar ile ilgili adı geçen araştırma yaptığına dair bazı tespitlere ulaşılmıştır. Bunun bir suikast teşebbüsü olduğunu düşünüyoruz. Müvekkil zarar görmüş ve kendisine emniyetçe re’sen koruma tahsis edilmiştir. Müvekkil adına sanıklardan şikayetçiyiz ve davaya katılmak istiyoruz” dedi.

Avukatın davaya müdahil olma talebi Adnan Oktar’ın saldırıda yaralanmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Heyet, Adnan Oktar’ın davaya katılma talebini reddederek, emniyetten sanıkların görüşme yaptığı kişiler arasında IŞİD ve El Kaide terör örgütleri ile irtibatlı kişiler bulunup bulunmadığının sorulmasına hükmetti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.