Mahkeme CHP'li vekile "Ermeni uşağı kahpeler" diyene ceza vermedi

Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP'nin Ermeni milletvekili Selina Doğan'a hakaret eden kişiye açılan davada skandal bir karara imza attı.

Mahkeme CHP'li vekile

Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP’nin Ermeni milletvekili Selina Doğan’a hakaret eden kişiye açılan davada skandal bir karara imza attı. Mahkeme, Doğan’a sosyal medya üzerinden “Ermeni uşağı, kahpeler” diyen sanığa “hakaret karşılıklı” diyerek ceza vermedi.

Manisa’da oturan İbrahim Kaplan adlı bir şahıs, Selina Doğan’ın Facebook hesabındaki bir videonun altına “Kahpesiniz, Ermeni’nin, Bizans’ın uşaklığını halen alenen yapmaktasınız. Bizans’ın torunları yaşıyor da Sultan Fatih’in torunları öldü mü sandınız, kahpeler” şeklinde hakaret içeren bir yorum yazdı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ‘ın haberine göre, Doğan’ın şikâyeti üzerine Kaplan hakkında ‘hakaret’ suçlamasıyla dava açıldı. Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sonunda yargıç Necdet Şahin, sanığa ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi. Şahin, sanık Kaplan’ın sözlerinin kişinin onur ve haysiyetini küçük düşürücü nitelikte olduğunu ve hakaret niteliğinde bulunduğunu kaydettti.

“Karşılıklı hakaret var” 

Yargıç Şahin, ceza vermeye yer olmadığının gerekçesini ise ‘karşılıklı hakaret’ olduğu iddiasına dayandırdı. Mahkeme kararının gerekçesinde, karşılıklı hakaret olarak Selina Doğan’ın 13 Mart 2016’ta Güvenpark’ta yaşanan patlamaya ilişkin “1992 doğumlu bir kadını, vücudunu patlatarak ölüm saçmaya iten sebepleri konuşmadıkça terörle mücadele yalandır” tweet’ini gerekçe gösterdi. Doğan’ın paylaştığı mesajın, hakaretten 2 ay sonra atıldığı öğrenildi.

Gerekçeli kararda, Doğan’ın canlı bomba olan kadın PKK üyesinin kendisini patlatıp birçok masum insanın ölümüne neden olduğu olaydan dolayı PKK’yi hiç suçlamayıp bu olaydan dolayı devleti sorumlu gördüğünü belirten ifadelerde bulunduğu öne sürülürken, katılanın bu sözlerinin haksız fiil niteliğinde olduğunu savundu.

Doğan: İktidara bağımlı yargı açıkça vize verdi

Selina Doğan, milletvekili seçildikten bu yana yoğun bir nefret söylemi ve tehdide maruz kaldığını söyledi. Doğan, şunları kaydetti:

“Nefret söylemine ilişkin genellikle cezasızlık durumuyla karşılaşıldığı için ilk defa dava açılmasından dolayı sevindim. Ancak hem hakarete uğradım hem mahkûm edildim. Sayın Cumhurbaşkanı birkaç gün önce ‘Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine tahammülümüz yoktur’ açıklamasını yapmıştı. Oysa iktidara bağımlı hale getirilen yargı böylesine bir skandala imza atıp nefret söylemine açıkça vize veriyor. Aynı hâkimin benzer kararları da var.”