Maduro'dan zafer ilanı: Latin Amerika yeni bir direniş dalgasına başlayacak

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicholas Maduro Kurucu Meclis için düzenlenen referandumda zafer ilan etti.

Maduro'dan zafer ilanı: Latin Amerika yeni bir direniş dalgasına başlayacak

Venezuela’da Kurucu Meclis kurulması için düzenlenen referandumda zafer ilan eden Devlet Başkanı Nicholas Maduro “Devrimin 18 yıllık tarihindeki en yüksek katılım” dedi.

1999 yılında Hugo Chavez önderliğinde hazırlanan Bolivarcı anayasanın 347. maddesine dayanarak alınan Kurucu Meclis referandumu kararı ABD ve Amerikancı muhalefetin tüm hamlelerine rağmen başarıyla gerçekleştirildi.

CIA destekli Amerikancı muhalefetin boykot ettiği seçimin ardından dün akşam saatlerinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Venezuela Ulusal Seçim Komitesi Başkanı Tibisay Lucena, 8 milyondan fazla vatandaşın oy kullandığını söyledi.

Tibisay “Bu çok olumlu bir sonuç. Barış kazandı. Eğer barış kazanırsa, aynı zamanda Venezuela kazanır. Şiddete ve tehditlere rağmen Venezuelalılar kendilerini ifade edebildi” dedi.

ABD’nin seçimleri tanımayacağını açıklaması ile ilgili olarak konuşan Maduro, “Trump’ın ne dediği umurumuzda değil, halkımızın ne dediği umurumuzda” ifadelerini kullandı.  “Seçimler Latin Amerika’nın gelecek bağımsız yıllarını başlatıyor” diyen Maduro, “Latin Amerika yeni bir direniş dalgasına başlayacak” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “otoriter rejimin mimarlarına” karşı hızla eyleme geçeceklerini duyurdu. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Nikki Haley de Twitter’dan yaptığı açıklamada “sahte seçim” olarak nitelendirdiği oylamanın “diktatörlüğe doğru bir adım” olduğunu öne sürdü.

545 üyesi olacak

Muhalefet partilerinin oluşturduğu Demokratik Birlik Masası’nın (MUD) kontrolündeki Ulusal Kongre’nin müdahalesi olmadan yeni anayasayı oluşturma yetkisine ve Kongre’yi feshetme yetkisine sahip olacak Kurucu Meclis’in 545 üyesi olacak.

Latin Amerika ülkelerinden Venezuela’ya tebrik

Referandumun ardından Nikaragua, El Salvador, Bolivya ve Küba Venezuela’yı tebrik etti.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, Venezuela’yı kutlayarak, Venezuela halkının kendi kaderini tayin ve barış hakkına duyduğu saygıyı dile getirdi.

El Salvador hükümeti de, Venezuelalıların “benzersiz yurtseverliklerini” överek, seçim sonuçlarına desteğini ilân etti.

Bolivya lideri Evo Morales de, Venezuelalıları kutladı ve Venezuela’ya yönelik saldırganlığın tüm Latin Amerika’ya yönelik bir saldırganlık olduğunu söyledi.

Küba da Başkan Maduro ve Venezuela halkını başarısından ötürü kutladı.