Haydi liseliler Aydınlanma Okulları'na: 'Herkes laikliği anlatıyor, biz mücadelesini veriyoruz'

Sosyalist Liseliler, her yıl düzenlenen Aydınlanma Okulları derslerine bu hafta başlıyor.

Haydi liseliler Aydınlanma Okulları'na: 'Herkes laikliği anlatıyor, biz mücadelesini veriyoruz'

AKP’nin eğitimde gerici saldırılara vites yükselterek başladığı 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Sosyalist Liseliler de Aydınlanma Okulları düzenleyerek derslerini başlatıyor.

Her oturumda bir başka sorunun yanıtını arayacak derslerde Sosyalist Liseliler, sınıf arkadaşlarını birlikte öğrenip tartışmaya ve mücadeleye çağırıyor.

7-8 Ekim tarihlerinde ilk zilin çalması planlanan Aydınlanma Okulları’nda  liseliler, 1. Oturum’da “Eğitimdeki gerici dönüşüm” başlığı altında “Laik ve Bilimsel eğitim neden önemli?” ve “Nasıl bir mücadele yürütmeliyiz?” sorusuna yanıtlar arayacak.

Sosyalist Liseliler, Aydınlanma Okulları’nın yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Manifesto‘nun sorularını yanıtladı.

2017-2018 Eğitim- öğretim yılı başladı. İlk olarak bu dönem liselerdeki atmosfer ve Sosyalist Liseliler’in hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Denizali A. : Eğitim öğretim yılına başlarken, çok iyi bir tabloyla başladığımızı söyleyemiyorum. Proje okullardaki birçok öğretmenin kadro değişikliğine uğraması, eğitimin gericileşmesi, okullardaki eğitimci kadrosunun iktidarı destekleyen kişilerden oluşması, eğitim sisteminin bir kişinin ağzından çıkan sözle değişmesi…

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar

Yaz dönemine bakalım, müfredatta birçok değişiklik yapıldı, dün eğitim alanına dair bir televizyon programında “Neden TEOG var?” sorusu soruldu, ardından yapılacak sınav sistemi değiştirildi/kaldırıldı… Eğitim sistemi diye bir şey kalmadı, kendi çabalarımızla bir şeyler öğrenmeye, kendimizi yetiştirmeye çalışıyoruz.

Hedeflerimiz aslında açık, biz liseliler bize dayatılan gericiliğe karşı da, piyasacılaştırılmaya karşı da dik duracağız! Bizim öncelikle mücadelemiz bu alanda yapılan değişikliklere karşı olacaktır. Bilimsel ve laik eğitim talebimizden vazgeçmeyecek, sosyalizm mücadelesini öncelikle bulunduğumuz alanlarda büyüteceğiz.

Zeynep K. : Okullarda yaşanılan atmosfer pekiyi değil. Değişen yönetim kadrosuyla birlikte, okullarımızda iktidar yanlısı birçok yönetici başa geldi. Bunun etkilerini okullarımızda görebiliyoruz. Birçok kısıtlama-engel var ve okullarımızda hiçbir özgür ortam yok. Genel müfredatın ve yapılan değişikliklerin dışında bizlere kendi koydukları yeni kurallar getiriyorlar. Çok fazla kısıtlanıyoruz.

Sayısı epeyce azalmış aydın öğretmenlerimiz sayesinde okullarımızda kalabiliyoruz. Şuan ki yönetim kadrosuna baktığımızda okulumu değiştirmeyi bile düşünebilirdim, böyle bir durumda da “Hangi okul artık eskisi kadar iyi ki?” diye bir soru doğuyor ortaya aslında.

Eğitim açısından iyi bir tablo çizemiyoruz maalesef… Eğitimin dogmatik bilgilerle verildiği, ortaçağ karanlığındaki fikirlerin (Dünyanın düz olduğunun hala iddia edilmesi gibi…) dayatıldığı, bilimin-bilimsel bilginin kitaplarımızda çarpıtılarak yazıldığı veya hiç yer almaması bizleri bu ülkenin okumuş gençleri olarak mücadeleye sevk ediyor.

Günümüzde yapılan değişiklerin karşısında duruyoruz. Geleceğimizi düşünüyoruz, hem kendimiz için mevzi kazanmak hem de gelecekte liseli olacak arkadaşlarımız için de çalışmalar yapıyoruz. Maalesef ülkemizdeki bu tarz çalışmalar pek görülmüyor. Ama biz bunların genişletilmesi için, daha fazla ilde yapılması için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Ülkemizin daha iyi yere gelebilmesi için, aydın nesiller yetişmek adına çalışmalarımızı büyüteceğiz.

Aydınlanma Okulları nasıl ortaya çıktı?

Denizali A. : Aydınlanma Okulları içinde bulunduğumuz dönemin ihtiyacı olarak ortaya çıktı aslında. Her toplumsal olayın sonunda insanları sandığa havale eden düzen siyaseti, bombalarla şekillendirmeye çalışılan bir Türkiye gibi bir memlekette çok az sayıda liselinin bir araya geldiği bir topluluktuk öncesinde…

Türkiye solunun siyaseten savrulduğu, geri çekildiği bir anda bizler, liselerden gelecek mücadelenin, ses getireceğini düşündük. İlmek ilmek mücadeleyi ördük. Öncelikle dergimizi çıkarmaya başladık, ardından dergimizi ulaştırabildiğimiz tüm arkadaşlarımızla bir araya gelip, Aydınlanma Okulları’nı kurduk.

İçinden geçtiğimiz dönemde; gerek yaşadığımız çevre de gerekte okullarımızda düşüncelerimizi ifade etmemize fırsat verilmemesi, Aydınlanma Okulları bizler gibi düşünen arkadaşlarımızla birlikte büyümesine sebep oldu.

Aydınlanma Okulları’nın hedefleri nelerdir? Sizler Aydınlanma Okulları’nı neden önemsiyorsunuz?

Denizali A. : Aydınlanma Okulları’nın öncelikli hedefi sorgulayan, düşünen, üreten bir neslin inşasını oluşturmak. Yanlış giden şeylerin tespitini yapmak, yerine ne koyacağını bilen bireyler yetiştirmektir.

Aydınlanma okullarını önemsiyoruz, çünkü biraz öncede bahsettiğimiz gibi Türkiye’de eğitim gerici referanslarla verilmektedir. AKP’nin istediği dindar-kindar nesiller yetiştirme yolunda bir adım daha atması olarak görebiliriz, eğitim sistemini. Oysaki biz liselilerin bilimsel bilgiye, felsefenin daha akıl açıcı bir şekilde işlenmesine ihtiyacımız var.

Bizler Aydınlanma Okulları’nda didaktik bir öğretme yöntemindense, fikirlerimizi rahatça paylaşabildiğimiz tartışma ortamlarında sunumlar yapıyoruz.

Gündemdeki konuları konuşuyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl başkanlık seçimlerine karşı liselilerinde söz söylemesinin anlamlı olacağını düşünerek “Başkanlığa Hayır Diyen Liseliler”i bir araya getirdik.

Bu yıl yapacağımız ilk oturumda eğitimin gericileşmesi ana konumuz olacak. Güncel siyaseti konuşmamızla birlikte bizlerin gündelik konularda siyaseten nerede duracağını, bununla nasıl mücadele edeceğimiz konusunda kılavuz oluşturuyor.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar, masa ve iç mekanZeynep K. : Aydınlanma Okulları’nın hedefi gerici genç nesillerin oluşmasını engellemek. Liseli gençlerin bakış açısını genişletmek, algılarını açmak. Bizi sistemin getirdiği cahillikten uzaklaştırmak… Çünkü Aydınlanma Okulları’nda sadece siyaset konuşmuyoruz. Tabi ki genel başlığımız siyaset. Ama siyasetin yanında konuştuğumuz insanlık tarihi, siyasette kullanılan kavramlar, bilim konuları bizleri daha da fazla geliştiriyor. Daha fazla öğrenmeye teşvik ediyor.

Açıkçası, Türkiye’nin aydınlık geleceğinde Aydınlanma Okulları’na katılan arkadaşlarımızın büyük payı olacağını düşünüyorum.

Aydınlanma Okulları hakkında kısa bilgi verebilir misiniz?

Zeynep K. : Biraz öncede belirttiğim gibi gündem hakkında oluşan sorunlar bunların gündelik hayata yansıması gibi konuları konuşuyoruz. Örneğin son dönemde eğitimde yapılan değişikler, doğrudan biz liselilerin gündemini oluşturuyor. Birçok yere sesimizi duyurabiliyoruz, birlikte üretmenin getirisi olduğunu düşünüyorum. Bir konu hakkında yaptığımız Aydınlanma Okulları’nda o konuyu genişçe ele aldığımız için bizlere büyük katkısı oluyor. Tartışma ortamını sağlıklı bir şekilde oluşturabiliyoruz. Düşüncelerimizi rahatça ifade edebiliyoruz. Böylelikle aslında sosyal zekamız gelişiyor, insanlarla daha rahat iletişim kurabiliyoruz. Bilgi konusunda daha geride olduğumuz konular hakkında fikir sahibi oluyoruz. Fikir sahibi oldukça kendimiz yeni fikirler geliştirebiliyoruz.

Aslında günümüzde insan tipinin dışına çıkıyoruz. Sorgulayan, üreten, düşünen bireyler ortaya çıkıyor. Liselerin bu denli ortamlarda kendini var etmesi, geleceğimizi sağlıklı temeller üzerinde kurmamızı sağlıyor.

Denizali A. : Aydınlanma Okulları’nda bizler tarih, bilim, sanat, siyaset ve felsefe gibi başlıkları konuşuyoruz. İnsanlık tarihini, Evrim Teorisini, sol nedir? Sağ nedir? Liberalizm nedir? Sosyal yaşantımızda nelerle mücadele ediyoruz? gibi başlıkları konuşuyoruz aslında.

Bunlarla ilgili makaleler, kitaplar okuyup arkadaşlarımızla birbirimizin gelişmesini sağlıyoruz.

Zeynep’inde dediği gibi daha detaylıca konuşabildiğimiz için kendi eksikliklerimizi de görüp, kendimizi daha fazla geliştirebiliyoruz.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Zeynep K. : Baktığımızda eğitimdeki dönüşümler, sınav sistemi gibi unsurların var olması doğalında liselilerin haklarının fazlaca yendiği bir tabloyu karşımıza çıkarıyor. Özgürlüklerimize müdahale ediliyor.
Tüm liseliler Aydınlanma Okullarına katılmalı, ilk önce kendisi için mücadele etmeli. Çünkü bir kere kendi haklarımızdan taviz verdiğimizde arkası kesilmiyor.

Kısacası, geleceği kazanmak için bugünden çalışmalıyız.

Denizali A. : Herkes gericiliğe karşı aydınlanma mücadelesini anlatıyor, laiklik mücadelesini veya… Biz bunları somutluyoruz. Mücadelemizi sağlam temeller üzerine kurup, kazanım elde ediyoruz. Paranın saltanatına, yobazın karanlığına teslim olmayan bütün ilerici, devrimci ve solcu arkadaşlarımızı, Türkiye’nin Aydınlık Geleceğini inşa etmek üzere Aydınlanma Okulları’nı beraber örgütlemeye, büyütmeye çağırıyoruz.