Levent'te halk deprem toplanma alanı istedi, AKP cami yapacak!

İstanbul Levent'te yakın mesafede 2 tane cami olmasına rağmen alana cami projesi yapılması kararlaştırıldı.

Levent'te halk deprem toplanma alanı istedi, AKP cami yapacak!

Beklenen Marmara Depremi’nin en büyük can ve mal kaybını vereceği düşünülen İstanbul’da 17 Ağustos depreminden sonra belirlenen 493 deprem toplanma alanından geriye AKP’nin peşkeş projeleri nedeniyle yalnızca 77 alan kalmıştı. Olası bir deprem anında her yanı betona boğulan kentte geriye kalan az sayıdaki yeşil alanın bu amaçla kullanılmasını isteyen İstanbullulara AKP’nin cevabı ise ‘dini tesis alanı’ oldu.

İstanbul’un son dönemde ard arda iş merkezleri ve plazaların en yoğun şekilde dikildiği semtlerinden Levent’te bulunan 18 bin 427 metrekarelik Merkez Bankası arazisine cami yapılacak. Bölge sakinlerinin yeşil alana dönüştürülerek deprem toplanma alanı olarak kullanılmasını istediği araziye cami projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde oyçokluğuyla kabul edildi.

Levent’teki sözkonusu araziye 600 metre mesafede 2 cami bulunuyor. Ancak buna rağmen Beşiktaş Müftülüğü, arazinin “merkezi iş alanı”ndan çıkartılarak “dini tesis alanı” yapılması istedi. İmar planı değişikliği teklifine zemin altı otopark da yapılabileceğine dair not da eklendi. Boğaziçi Sit Alanı Gerigörünüm ve Etkilenme Alanı’nda kalan araziye ilişkin hazırlanan imar planları notlarında “plan onama sınırları içerisindeki alanda çekme mesafeleri, blok, boyut ve şekilleri ile yapı yükseklikleri serbest olup çevre yapılanma şartları dikkate alınarak İBB tarafından onaylanacak avan proje aşamasında belirlenecektir” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası karşı çıktı

Tepki çeken plan değişikliğine arazi sahibi Merkez Bankası da karşı çıktı. Banka’dan İBB’ye gönderilen yazıda “Bankamızın İstanbul’daki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla söz konusu arsanın da dahil olduğu kapsamlı bir çalışma Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile başlatılan yazışmalar ve görüşmeler yoluyla devam etmektedir. Bu nedenle ilgili yazınızda bahsedilen imar planı değişiklik talebiniz uygun görülmemektedir” ifadelerine yer verildi.

Koruma Kurulu ‘uygun’ dedi

İmar planı değişikliği teklifine ilişkin İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu da araziye cami projesinin uygun olduğuna karar verdi.

CHP’li Meclis üyesi Affan Keçeci, “Olası bir İstanbul Depremi’nde toplanacak yer yok. Biz oranın yeşil alan ve deprem toplanma alanı olarak kalmasından yanayız” dedi. Levent Mahallesi Muhtarı Atacan Türk ise planlara itiraz edeceklerini duyurdu.