Lastik fabrikası Sumitomo'da grev kararı

Japonya’nın Türkiye’ye bir seferde yaptığı en büyük yatırım olan Çankırı’daki Sumitomo lastik fabrikasında üretime bir süre ara verildi.

Lastik fabrikası Sumitomo'da grev kararı

Japonya’nın Türkiye’ye bir seferde yaptığı en büyük yatırım olan Çankırı’daki Sumitomo lastik fabrikasında üretime bir süre ara verildi. Lastik-İş sendikasının duyurduğuna göre 8 işçi sendikal faaliyetlerinden dolayı işlerinden ayrıldı. Fabrika’da çalışan işçilerin büyük bir bölümü ise iş bırakma eylemi yaptı.

Lastik-İş’in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada işçilere sendika değiştirmeleri için baskı yapıldığı ifade edildi. Sumitomo’da çalışan 900 işçi dün Lastik-İş Sendikası’na üye olmuştu. Fabrika önünde işçiler ve jandarma karşı karşıya geldi.

Öte yandan bu sabah saatlerinde işçiler mesailerine başlamazken Sumitomo Rubber Industries şirketinin CEO’su Norifumi Fujimoto sabah saatlerinde fabrika yemekhanesinde eylem yapan işçilere hitaben yaptığı konuşmada “15 dakika içerisinde mesainize başlamanızı istiyorum. Aksi halde iş akitleriniz feshedilecek” açıklamasında bulundu.

İşçiler fabrika dışında beklerken jandarma çağırıldı. Japon Sumitomo Rubber ve bünyesinde Petlas’ı da bulunduran Abdülkadir Özcan AŞ’nin ortaklığı ile 2012 yılında temelleri atılan Çankırı’daki fabrika 500 milyon dolar yatırımla kurulmuştu.