Kürtçe şarkı söylerken gözaltına alınan çocuklar yaşadıklarını anlattı

Van’da sokakta Kürtçe şarkı söylerken gözaltına alınan iki çocuk, sabaha kadar nezarette bırakıldıklarını ve polisin kendilerini Kürtçe şarkılar söylememeleri konusunda tehdit ettiğini söyledi. Van’ın en işlek caddelerinden Cumhuriyet Caddesi’nde erbane eşliğinde Kürtçe şarkı söyleyen Ç.A. ve D.K. 20 Ağustos akşamı polisler tarafından gözaltına alınmıştı. Dihaber‘in aktardığına göre, Sabaha kadar nezarette kaldıklarını belirten Ç.A. ve D.K.,... View Article

Kürtçe şarkı söylerken gözaltına alınan çocuklar yaşadıklarını anlattı

Van’da sokakta Kürtçe şarkı söylerken gözaltına alınan iki çocuk, sabaha kadar nezarette bırakıldıklarını ve polisin kendilerini Kürtçe şarkılar söylememeleri konusunda tehdit ettiğini söyledi.

Van’ın en işlek caddelerinden Cumhuriyet Caddesi’nde erbane eşliğinde Kürtçe şarkı söyleyen Ç.A. ve D.K. 20 Ağustos akşamı polisler tarafından gözaltına alınmıştı.

Dihaber‘in aktardığına göre, Sabaha kadar nezarette kaldıklarını belirten Ç.A. ve D.K., polislerin tehditlerine maruz kaldıklarını söyledi. Daha önce de farklı cadde ve sokaklarda şarkı söyledikleri için üç dört kere polisler tarafından kovalandıklarını söyleyen Ç.A., “Geçtiğimiz günlerde yine caddede şarkı söylüyorduk. Sivil polisler geldi ve suratıma bir tokat attı” dedi.

Tehdit ettiler

Gözaltına alınan D.K. olayı şu şekilde anlattı: “Biz akşamüstü Cumhuriyet Caddesi üzerinde erbane çalarak, Kürtçe şarkı söylüyorduk. Biraz erbane çalıp, para topladık. Polisler geldi ve hiçbir şey demeden kolumuza girip bizi polis otosuna götürdüler. Oradan polis karakoluna götürdüler. Bizi nezarete attılar. Kürtçe karışık şarkı söylüyorduk. Polisler bize, ‘Siyasi parça söylüyorsunuz’ dedi. Sabah ezanına kadar nezarette kaldık. İfademizi aldılar, sonrasında bizi Şişli Öğretmen Evi’nin önüne getirip bıraktılar. Polisler bizi bıraktıktan sonra, ‘Bir daha Kürtçe ve siyasi parça söylemeyin. Eğer bir daha Kürtçe ve siyasi parça söylerseniz size ceza veririz’ diye tehdit ettiler.”

D.K, bugün yine Cumhuriyet Caddesi’nde erbane eşliğinde Kürtçe şarkı söylediğini fakat, polisin tehditlerinden sonra en iyi bildiği Kürtçe şarkıyı bile korkudan unuttuğunu söyledi. Ç.A ise erbane çalarken polislerin tekrar gelip onları gözaltına alacağını düşündüğünü ve tedirginlikle erbane çaldığını ifade etti.

Gözaltına alınan bir diğer çocuk Ç.A. ise Cumhuriyet Caddesi’nde Kürtçe şarkılar söylediklerini belirterek, “Bir anda polislerin kolumuza girdiğini gördük. Kolumuzu sıkarak polis aracına götürdü. Polis arkadaşımın kırık kolunu sıktığı için kolu ağrıdı. Bizi nezarethaneye attılar. Sabah saatlerinde bizi bıraktılar. Polisler, ‘Bir daha şarkı söylerseniz sizlere ceza veririz. Sizi hapishaneye atarız’ dediler. Biz de korktuk.” şeklinde konuştu.

“Ailenizi göremezsiniz”

Karakolda polisler tarafından sık sık tehdit edildiklerini aktaran Ç.A. şunları söyledi: “Daha öncesinde bizi tutan polisler, suratıma tokat attı. Polisler bize ‘Başka iş yapın. Ya da hiçbir iş yapmayın evinizde oturun ve sürekli buraya gelmeyin, çalmayın. Sizi hapishaneye atarız. Bir daha ailenizi göremezsiniz’ diye tehdit ettiler. Biz çok güzel şarkı söylüyoruz. Ama bizi sürekli alıp bırakıyorlar. Bu da bizi etkiliyor. Bizi sürekli tehdit ediyorlar. Bizi sabaha doğru serbest bıraktılar ama erbanelerimize el koydular. Eve gidince babama durumu anlattım, o da saat 10.00 gibi karakola gidip erbanelerimizi aldı.