Kürdistan parlamentosunda bağımsızlık referandumu onaylandı

Irak Kürdistanı’ndaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) parlamentosu 25 Eylül’de yapılması planlanan ‘bağımsızlık referandumu’na ilişkin 5 maddeyi onayladı. 2 yıl aradan sonra bu akşam ilk oturumunu gerçekleştiren parlamento, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan İslami Birlik Partisi’nin (Yekgırtu) aldığı kararla bu akşam toplandı. Yapılan oylamada, 65 oyla referanduma gitme kararı ve... View Article

Kürdistan parlamentosunda bağımsızlık referandumu onaylandı

Irak Kürdistanı’ndaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) parlamentosu 25 Eylül’de yapılması planlanan ‘bağımsızlık referandumu’na ilişkin 5 maddeyi onayladı.

2 yıl aradan sonra bu akşam ilk oturumunu gerçekleştiren parlamento, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan İslami Birlik Partisi’nin (Yekgırtu) aldığı kararla bu akşam toplandı.

Yapılan oylamada, 65 oyla referanduma gitme kararı ve Kürdistan Yüksek Komitesi’nin referandum sürecini tamamlaması onandı.

Oylamaya Goran (Değişim) Hareketi ile Komala İslami parti grupları ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (YNK) 6 milletvekili ise parlamentoya katılmadı.

İşte kabul edilen maddeler

Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komisyonu Başkanı Vala Ferid tarafından okunan ve oylamada kabul edilen 5 madde şöyle:

-Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi’nin 25 Eylül’de Kürdistan Bölgesi ve tartışmalı bölgelerde yapılacak olan bağımsızlık referandumunun hazırlık sürecinin tamamlaması.

-Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi ile ilgili tüm taraflar, referandum sürecinin başarıyla sonuçlanması için gerekli tüm hazırlıkları onayladı.

-Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi, Kürdistan Parlamentosu’nun 1992 ve 2014 yılı seçim yasalarına göre referandum kararı almıştır.

-Kürdistan halkının kaderini tayin etmesi ile tüm hakları ilgilendiren hazırlık ve kararların Kürdistan Parlamentosu’nda çözülmesi. Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi ise ilgili tüm taraflarla işbirliği yapacaktır.

-Yukarda söz edilen maddeler, 25 Eylül 2017 tarihinde yapılacak olan referanduma ilişkindir.