"Kürdistan devleti ABD'nin müttefiği"

ABD'de IŞİD'den sonra Irak'ın geleceği ile ilgili bir panel düzenlendi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Washington Temsilcisi Beyan Sami Abdulrahman, kurulacak olan Kürdistan devletinin, ABD’nin önemli bir müttefiği olacağını söyledi.

ABD’nin başkenti Washington’da, “IŞİD’den sonra Irak Devleti -ve Kürdistan Cumhuriyeti-” isimli bir panel düzenlendi.

Irak eskisi gibi yönetilemez

Panele katılan ABD’li uzmanlar, Irak’ın eskisi gibi yönetilemeyeceğini, ABD yönetiminin de Kürdistan’ın bölgedeki rolünün önemli olduğunu kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Rûdaw’ın haberine göre Hudson Enstitüsü’nden Michael Pregent, “Trump yönetiminin, ABD Irak’a girdiğinden beri Kürdistan’ın rolünün önemli olduğunu görmesinden emin olmak istiyoruz” dedi. Hudson Enstitüsü, Trump yönetimine yakınlığıyla biliniyor.

Brookings Enstitüsü’nden Kenneth M. Pollack ise, “Irak eskisi gibi yönetilemez artık. Geçmişi başarılı değildi. Geçmişte hep Kürtlerle diğer yapılar arasında sorun gördük. Bunun değişmesi lazım” diye belirtti.

“Kürdistan ABD’nin müttefiki olacak”

Panelde konuşan IKBY Washington Temsilcisi Beyan Sami Abdulrahman, Kürdistan’ın Irak’a yardım edeceğini ve ABD’nin stratejik ve güvenilir bir müttefiği olacağını ifade etti.

Beyan Sami Abdulrahman, “İyi bir ticari dost da oluruz. Irak’la askeri ve ekonomik anlaşma da yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Kürtler Irak, Türkiye ve İran ile ilişkilerini iyi tutsun”

Panelden sonra konuşan Kenneth M. Pollack ise, “ABD’li yöneticilerden duyduğum kadarıyla, Kürtlerin sorun yaratmayıp süreçle hareket etmelerini istiyorlar. Irak, Türkiye ve İran’la ilişkilerini iyi tutup, ABD’ye sorun çıkarmamalarını bekliyorlar” dedi.