Kuran kursunda 'hoca'dan sopa ve boru ile dayak! Çocuklar sabaha karşı yurttan kaçtı!

Trabzon'da çocuklar Kuran kursu hocalarının dayağından kaçtı

Kuran kursunda 'hoca'dan sopa ve boru ile dayak! Çocuklar sabaha karşı yurttan kaçtı!

Trabzon’un Of ilçesindeki Ballıca Kuran Kursu’nda hocaları H.T’nin kendilerini dövdüğünü iddia eden çocuklar kurstan kaçarak ilçe jandarma komutanlığına sığındı. Çocuklar ifadelerinde Kuran okuma hocası H.T’nin ezberde yanlış yaptıkları gerekçesiyle kendilerini sopa ve boru ile dövdüğünü söyledi.

Cumhuriyet’ten Ahmet Şefik‘in aktardığına göre, Of’a bağlı Ballıca Mahallesi’ndeki Ballıca Kuran Kursu’nda hocaları H.T’nin kendilerini dövdüğünü iddia eden M.Ç. (13) S.O. (14) ve H.A. (15) 24 Ekim günü, sabaha karşı Kuran kursundan kaçarak 8 kilometre uzaklıktaki ilçe jandarma komutanlığına sığındı. Çocuklar ifadelerinde Kuran okuma hocası H.T’nin ezberde yanlış yaptıkları gerekçesiyle kendilerini sopa ve boru ile dövdüğünü, sabaha kadar ödev verilen bölümleri ezberleyememeleri halinde kendilerini “dayaktan öldüreceğini” söylediğini, korktukları için saat 04.00’te Kuran kursu yurdundan kaçtıklarını, ilçede rastladıkları Of Belediyesi zabıta görevlisinin kendilerini jandarma ilçe komutanlığına getirdiğini söyledi.

Koruma altındalar

Öğrenciler, Kuran kursunda sürekli dayak ve baskı olduğunu, ailelerinin gönderdiği küçük miktarlarda harçlıkların 50 TL’sinin her seferinde ceza olarak alındığını, işkence haline dönüşen bu ortamda kalmak istemediklerini söyledi. Yapılan ilk muayenede çocukların vücudun çeşitli yerlerinde darp izlerine rastlandığı öğrenildi. Çocuklar koruma altına alınırken, Of Cumhuriyet Savcılığı tarafından adli, Of Müftülüğü tarafından da idari soruşturma başlatıldı.

“Bunlar zorla getirildi”

Ballıca Kuran Kursu yöneticisi Vahap Vahapoğlu, Bunlar veliler tarafından zorla getirilen çocuklar. Buradan gitmek için her türlü iftirayı yapıyorlar” diyerek kendilerini savundu.

Eğitim Sen Trabzon Şubesi ise bu tür olayların son dönemde giderek arttığına dikkat çekerek, “Ülkemizin dört bir yanında tarikat, cemaat yurtlarından, Kuran kurslarından gelen iç burkan haberlerin birinin şokunu atlatmadan diğerini yaşamaktayız. Yapılan denetim ve kontrolleri sıklaştırmak asla çözüm değil. Çözüm laik, bilimsel eğitimdir. Çözüm demokratik, kamusal eğitimdir. Çözüm iktidarın sahip olduğu çarpık eğitim anlayışını değiştirmesindedir.” açıklaması yaptı.