"Kuduz köpek" Katar'ı ziyaret etti

ABD Savunma Bakanı Katar'ı ziyaret etti.

“Kuduz köpek” (Mad Dog) takma adlı ABD Savunma Bakanı James Mattis Ortadoğu ülkelerine dönük yaptığı gezide bugün Katar’a gitti.

Ortadoğu’nun en büyük hava üssüne sahip petrol zengini, ABD işbirlikçisi Katar’a giden Mattis burada Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani ile görüştü.

Katar’ın başkenti Doha’ya yapılan ziyaret, Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail’deki durakları içeren bir bölgesel turun parçası. Mattis Pazar günü de Cibuti’yi ziyaret edecek.

Pentagon Başkanı Mattis Emir Şeyh Temim bin Hamad El Sani dışında Katar Savunma Bakanı Halid el Attiya ile de görüşecek.

Görüşmelerin, IŞİD, Suriye ve Mattis’in “istikrarı bozucu” olarak nitelendirdiği İran’ın bölgesel rolü üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi.

Suriye’ye kimyasal silah suçlaması

2003 yılındaki Irak işgali sırasında askeri birliklere komuta eden ve 2004 yılındaki Felluce katliamının bir numaralı sorumlusu olarak bilinen Mattis, geçtiğimiz Cuma günü İsrail’de “Suriye’nin birtakım kimyasal silahları bulundurduğundan ve Başkan Beşşar Esad rejiminin onları kullandığı konusunda herhangi bir şüphe olmadığını” söylemişti.

Irak işgali döneminde imza attığı katliamlardan dolayı ‘savaş suçlusu’ olarak görülen ve basında “Mad Dog” (Kuduz köpek) takma adıyla anılan Mattis’in, Suriye’deki cihatçı grupların en büyük destekçilerinden biri olan Katarla yaptığı görüşmelerin ABD-Katar ilişkilerini çok daha yakın hale getirmek için yapıldığı yorumlanıyor.