"Kuduz köpek" açıkladı: İran'a karşı Ortadoğu NATO'su kurmak istiyoruz

ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Ortadoğu NATO'su ile ilgili açıklamalar yaptığı öğrenildi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, İran’a karşı İsrail ve Körfez ülkelerinden oluşan NATO tarzı bir bölgesel ittifak kurmak istediklerini açıkladı.

“Kuduz köpek” takma adlı ABD Savunma Bakanı James Mattis 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgali sırasında 2004 yılında yapılan Felluce katliamının bir numaralı sorumlusu olarak hatırlanıyor.

Yakın Doğu Haber’in (YDH), İsrael Defence’nin İbranice bölümünde yer alan haberden aktardığına göre ABD Savunma Bakanı James Mattis, İsrail ziyaretinde Washington’un Ortadoğu’da bir bölgesel savunma ittifakı oluşturmak istediğini açıkladı.

Haberde Amerika’ya ait bu ittifak planının İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerine karşı koyacak bir Ortadoğu NATO’su kurmayı hedeflediği bildirildi.

James Mattis, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’la düzenlediği ortak basın toplantısında “Bizim İsrail’le ittifakımız, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerindeki ortaklarımızla işbirliğini de içeren geniş kapsamlı bölgesel güvenliğin temel taşını oluşturmaktadır. Benim hedefim, tehditleri ortadan kaldırmak ve düşmanlarımızı korkutmak için katılımımızı arttırmaktır” dedi.

İstihbarat alanında işbirliği

Bölgesel güvenlik yapısı oluşturmanın askeri ve teknolojik alanlarla istihbarat alanında işbirliğini gerektirdiğini belirten İsrael Defense, Mattis’in bahsini ettiği tehdidin İran’ın İsrail’e ve Suudi Arabistan’a yönelik nükleer tehdidi ve Tahran’ın desteklediği ‘Direniş Ekseni’ olduğunu ifade etti.

Haberde, böylesi bir ittifakın askeri düzeyde İran’a yapılacak bir savaşta ortak görüşlere sahip olunabilmesi için en azından komutanlar seviyesinde ortak askeri tatbikatlar yapılmasını gerekli kıldığı belirtildi.

“Hava savunma güçlerinin birleştirilmesi gerekiyor”

İran’ın yenilmesi için bu ittifakın Ortadoğu’nun ve Körfez’in her noktasında ağırlık oluşturabilecek bir güce sahip olması gerektiğinin belirtildiği haberde bunun da koordinasyonu ve eğitimi gerekli kıldığı vurgulandı.

Haberde, böylesi bir ittifakın istihbarat düzeyinde bölgesel çapta stratejik ve taktik istihbarat paylaşımını zorunlu kıldığı belirtilirken teknolojik düzeyde ise bu ittifakın İran’ın nükleer füzelerini durdurabilmek için hava savunma güçlerini birleştirmesi gerektiği ifade edildi.

Amerika’nın halen İsrail’in savunma sisteminin geliştirilmesine ortak olduğunu hatırlatan İsrael Defense, bu savunma sistemlerinin ittifaktaki diğer ülkelere de satılmasıyla İsrail ile bu ülkelerin savunma güçlerinin birleştirilmesinin mümkün hale geleceğini yazdı.

“İsrail ile Ortadoğu NATO’su fiili işbirliği içerisinde”

Haberde ayrıca bu ittifakın savaş meydanlarında ortak savaş sistemlerini ve çok boyutlu ortak gözetleme ve kontrol sistemlerini gerektirdiği belirtildi ve “Mattis’in açıklaması ile İsrailli yetkililerin son birkaç yıldır yaptığı belirsiz açıklamalar yan yana konulduğunda İsrail ile Ortadoğu NATO’sunu oluşturan ülkelerin fiili bir işbirliği içinde olduğunu gösteriyor” ifadesine yer verildi.