Küba’nın Bağımsızlık Günü’nde Küba-ABD gerginliği

Küba’nın Bağımsızlık Günü’nün 115. yıldönümünde Trump, Küba’nın egemen ve bağımsız bir devlet olmasını hiçe sayarak Küba’nın iç işlerine dair küstahça bir açıklama yaptı.

Küba’nın Bağımsızlık Günü’nde Küba-ABD gerginliği

Küba’nın İspanyol sömürgeciliğinden kurtuluşunun kutlandığı Bağımsızlık Günü’nün 115. yıldönümünde ABD Başkanı Donald Trump, Küba’nın egemen ve bağımsız bir devlet olmasını hiçe sayarak Küba’nın iç işlerine dair küstahça bir açıklama yaptı.

Küba’yı “barbar despotizmi” olarak tanımlayan ABD Başkanı Donald Trump, “Küba halkı demokratik değerleri, ekonomik özgürlükleri, dini özgürlükleri ve insan haklarını savunan bir hükümeti hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki tüm halkları sömüren ve gerektiğinde yabancı ülkelere yönelik askeri işgallere girişmekten çekinmeyen emperyallizmin amiral gemisi ABD, kendi ülkesinde neredeyse hiçbir demokratik değerleri ve insan haklarını desteklememesine rağmen dünya üzerinde demokratik, ekonomik, dini özgürlükler ve insan hakları bakımından en ileri ülkelerden birisi olan Küba’yı eleştirmesi oldukça tezat bir duruma işaret ediyor.

ABD’nin Küba adasına ve halkına dönük giriştiği saldırgan politikaların bir devamı olan bu açıklamaya Küba Devlet Başkanı Raul Castro’dan da cevap geldi. Küba televizyonuna katıldığı bir program esnasında konuyla ilgili konuşan Rault Castro, Trump’ın açıklamalarına sert bir şekilde cevap verdi.

“Milyoner kraldan bozma Başkan’ın hem iç, hem de dış siyaset meseleleriyle ilgili yaptığı çelişkili ve aptalca açıklamaları” ifadelerini kullanan Raul Castro, aynı zamanda Trump’ın açıklamaları için “saçma” ifadelerini kullandı.