'Kriz' sonrası AKP'den beklenen tavır

AKP 'vize krizi'nde ABD'ye karşı herhangi bir adım atmayacak.

'Kriz' sonrası AKP'den beklenen tavır

ABD’yle ‘vize krizi’ olarak adlandırılan gerginlik başladığından beri ‘gürleyen ama yağmayan’ söylemlerde bulunan  AKP’nin Yeni Şafak gazetesinin iddialarının aksine durumu toparlamaya çalıştığı ve herhangi bir yaptırımın masada olmadığı belirtiliyor.

Hürriyet‘in AKP’li yazarı Abdulkadir Selvi’nin köşesinde iktidar kulislerinden aktardığına göre, ABD emperyalizminin Türkiye’deki varlığının sembol haline gelen adresi İncirlik Üssü’nün kapatılması ihtimal dahilinde bile değil. Aksine gerginliğin çözümü için çaba sarfediliyor. Ancak ilişkilerin ‘tamir’inde beklenen hızda ilerlemenin olmaması ise Washington’da yaşandığı iddia edilen ‘kaotik’ duruma bağlanıyor.

Selvi’nin köşesinde konuyla ilgili “Türkiye ile ABD arasındaki kriz derinleşecek mi, yoksa çözülecek mi?” sorusuyla başlayıp verdiği yanıtlar şöyle:

“Öncelikle şunu söyleyebiliriz; İncirlik Üssü’nün kapatılması gibi bir seçenek masada değil. Krizin derinleşmesi için değil, tam aksine çözülmesi için çaba sarf ediliyor. Türkiye ile ABD arasındaki krizlerin bitmesini beklemek gerçekçi olmaz. Ama vize krizini daha da tırmandıracak bir hava yok. Türkiye temkinli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sancak’taki konuşmasında bu konuya değinmedi. Başbakan Binali Yıldırım, “Temennimiz ilişkilerin en kısa sürede normale dönmesidir” dedi. ABD’li oyuncular Emma Cannon ve Brionne Jones’un vize sorununda Dışişleri devreye girdi. ABD Büyükelçisi John Bass, vize krizinden bu yana dün ilk kez Dışişleri Bakanlığı’ndaydı. Müsteşar yardımcısı Ahmet Muhtar Gün ile görüştü. Vize kararıyla Türk-Amerikan ilişkilerine ağır bir hasar verilmesini sağlayan John Bass’in, krizin başından bu yana söylediği en doğru söz, “Sorun iki hükümetin diyaloğuyla çözülür” oldu. Washington’da yaşanan kaotik durum nedeniyle arzu edilen hızda ilerleme sağlanamıyor. Ama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Tillerson’ın görüşmesi önemliydi.”

Yeni Şafak ne demişti?

AKP’nin yayın organlarından Yeni Şafak, ‘vize krizi’nin ardından “Müttefik değil düşman” manşeti attığı haberinde, Türkiye’nin ABD’ye karşı çok sert adımlar atabileceğini iddia etmişti.

Hangi kaynağa dayandırdığı belli olmayan iddialarında yandaş gazete, ‘kriz’ sonrası İncirlik Üssü’nün ABD uçuşlarına durdurulması, Afganistan’dan Türk askerlerin çekilmesi ve ABD ile ikili ortaklığın seviyesinin düşürülmesi gibi seçeneklerin masada olduğunu öne sürmüştü.

İşte Yeni Şafak’ın 10 Ekim tarihli ‘boyundan büyük’ manşeti:

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, yazı