Kristal-İş'in eski uzmanlarından açıklama: Cama can veren işçiler bir kez daha kazanacak

Kristal-İş'in eski uzmanları cam işçilerinin direnişine destek açıklaması yayınladı.

Kristal-İş'in eski uzmanlarından açıklama: Cama can veren işçiler bir kez daha kazanacak

Kristal-İş Sendikası’nın eski uzmanları Zafer Aydın, Can Şafak ve Aziz çelik ortak bir açıklama yayınlayarak cam işçilerinin grev yasağına karşı verdikleri mücadeleye destek olduklarını ifade etti.

Yapılan açıklamada, Anayasa’da yer alan grev hakkının AKP iktidarı tarafından ayaklar altına alındığı söylenirken, cam işçilerinin 1966’dan beri grev yasaklarına karşı mücadele ettiğine dikkat çekildi.

“Bu erteleme ilk erteleme değil. Hükümet cam işçilerinin grevini defalarca erteledi. Şişecam işçilerinin 2014 yılındaki grev ertelemesi üzerine Anayasa Mahkemesi cam sanayiinde ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle grev ertelemenin hak ihlali olduğuna, Anayasa ihlali olduğuna karar vermişti.” denilen açıklamada, cam işçilerinin mücadelesine bugün destek olunması gerektiği vurgulandı.

Zafer Aydın, Can Şafak ve Aziz Çelik tarafından yayınlanan açıklama şu şekilde:

DİRENEN CAM İŞÇİLERİNE SELAM OLSUN

YİNE ONLAR KAZANACAK!

Kristal-İş Sendikası üyesi 5600 cam işçisinin grevi daha başlamadan “milli güvenliği bozucu” olduğu bahanesiyle ertelendi. Bunun bir erteleme değil bir yasaklama olduğu biliniyor. İş Bankası grubuna ait Şişecam’ın yönetimi sendikayla uzlaşma yerine hükümetin arkasına saklanarak, grevin yasaklanmasını istedi. Hükümet de hukuku, vicdanı, aklı bir yana iterek ve Anayasa Mahkemesi kararını çiğneyerek cam grevini yasakladı.

Cam işçilerinin grevinin bir kaz daha yasaklanması Türkiye’de grev hakkı olmadığını ve bütün grevlerin fiilen hükümet iznine tabi olduğunu gösterdi. Grev erteleme kurumu artık keyfi bir grev yasaklama mekanizmasına dönüşmüştür. Hükümet Anayasada güvence altına alınan grev hakkını yok etmiş ve ayaklar altına almıştır.

Bu erteleme ilk erteleme değil. Hükümet cam işçilerinin grevini defalarca erteledi. Şişecam işçilerinin 2014 yılındaki grev ertelemesi üzerine Anayasa Mahkemesi cam sanayiinde “milli güvenlik” gerekçesiyle grev ertelemenin hak ihlali olduğuna, Anayasa ihlali olduğuna karar vermişti.

Hükümet yeniden Anayasa Mahkemesi ile alay edercesine aynı işkolunda, aynı fabrikalarda ve aynı sendika tarafından alınan grev kararını daha başlamadan “milli güvenliği bozucu” olduğu bahanesiyle erteliyor, Anayasayı ihlal ediyor, hukukla ve Anayasa Mahkemesi ile dalga geçiyor. Cam sektöründeki grev ertelemeleri iki kez ILO Sendika Özgürlüğü Komitesi tarafından hak ihlali olarak saptandı. Hükümet ILO kararlarını da umursamıyor.

Cam işçileri 1966 Paşabahçe grevinden bu yana grev yasaklarını ve yasakçıları tanıyor, biliyor. Cam işçisi 1960’lardan bu yana hükümetlerle işbirliği halinde grevlerini yasaklatan İş Bankası ve Şişecam yönetimlerini tanıyor. Cam işçileri 50 yılı aşkın bir zamandır en zor koşullarda mücadele geleneğini sürdürüyor.

Cam işçileri bugün de hukuksuz ve keyfi grev yasağına karşı demokratik ve meşru bir direniş sürdürüyor, hak arıyor. Hükümetin arkasına saklanan Şişecam ve İş Bankası yönetimine camı üretenin kendilerini olduğunu hatırlatıyor. Cam işçileri, “artık grev hakkı ona sahip çıkılırsa var olacak, grev hakkı işçiler sahip çıkarsa var olacak” diyor.

Şimdi cam işçisine destek olma vaktidir. 30 yılı aşkın süre cam işçileri ile birlikte cam işçilerinin hakları için emek harcayan Kristal-İş Sendikası’nın eski uzmanları olarak, bu onurlu direnişlerinde cam işçilerinin ve Kristal-İş Sendikası’nın yanındayız.

Cam işçileri bu hukuksuzluğa boyun eğmeyecek ve haklarını koruyacak.

Direnen cam işçilerine selam olsun.

Cama can veren işçiler bir kez daha kazanacak.

Can Şafak – Zafer Aydın – Aziz Çelik