Koruma altındaki kadın 'kayboldu'!

İzmir'de şiddet mağduru olduğu için kimliği gizlenen kadın, resmi olarak kayıtlarda görünmediğinden çocuğunu okula kayıt ettiremedi

Koruma altındaki kadın 'kayboldu'!

Kadın cinayetlerini önlemek ve şiddetten korumak için çıkartılan mahkeme kararlarıyla kimlik bilgilerinin gizlenmesine karar verilen şiddet mağduru kadınların nüfus ve adres bilgileri hiçbir kamu kurumu, banka ya da okulda görünmüyor.

Habertürk’ten Mehmet İnmez‘in haberine göre, İzmir’de kimliği gizlenen 120 kadından biri de N.A… Eşinin yeni taşındığı evin ve işyerinin adresini bulmasından endişe eden bir çocuk annesi N.A., kendisinin ve çocuğunun adres ile kimlik bilgilerinin gizlenmesini talebiyle Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, anne ile çocuğunun adresinin gizli tutulması için Nüfus Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. Mahkeme kararı sonrası bu bilgilerin 6 ay süreyle gizlenmesi kararlaştırıldı.

Çocuğunu okula yazdıramadı

Mutlu bir hayat umuduyla bilgilerini gizleyen N.A. yeni taşındığı semtte çocuğunu okula yazdırmak istedi. N.A.’ya okul yönetimi tarafından çocuğu ve kendisinin “TC kimlik numarası ve adres bilgilerinin çıkmadığı, sistemde böyle bir öğrencinin görünmediği” söylenip kayıt yapılmadı. N.A. koruma kararı olduğunu ve bu nedenle kimlik bilgilerinin gizlendiği anlatmasına rağmen kayıt gerçekleşmedi. Adres bilgilerini gizlettiren N.A. avukatı Nuriye Kadan aracılığıyla Nüfus Müdürlüğü ve savcılığa giderek durumu izah etti. Savcılık ve Nüfus Müdürlüğü de resmi yazıyla çocuğun okula kaydolmasını sağladı.

Kaymakamlık da ‘yoksun’ dedi

Kaymakamlığa yardım almak için giden N.A. burada ikinci şoku yaşadı.

Kaymakamlık görevlileri, genç kadına TC kimlik numarasının görünmediğini ve yardım veremeyeceklerini söyledi. Koruma kararı olduğu için bilgilerinin gizlendiğini söylemesine rağmen yardım alamadı. Adres bilgilerinin gizlenmesi nedeniyle ailesinin gönderdiği parayı da çekemeyen genç kadın, koruma kararının bitmesini bekliyor.