Koç grubu 2017'ye kıyımla başladı: 650 işçiyi kapı önüne koydu

Arçelik, Çerkezköy'de fabrikasında çalışan 650 işçiyi işten attı.

Koç grubu 2017'ye kıyımla başladı: 650 işçiyi kapı önüne koydu

Koç Holding’e bağlı şirketlerden Arçelik’in Çerkezköy Kurutma ve Motor fabrikasında çalışan 500’ü sözleşmeli olmak üzere toplam 650 işçiyi işten attığı öğrenildi.

Evrensel‘de yer alan habere göre, her gün 4 bin kurutma makinesinin üretildiği fabrikada, işçilerin işten atılmasıyla ilgili ‘günlük üretimin 2 bin olarak planlandığı’ gerekçesi öne sürüldü. Bu gerekçe işçiler tarafından çok gerçekçi bulunmuyor. Bütün sözleşmeli işçilerin işten atıldığı kurutma makinesi bölümünde 2016 yılı hedefi olan 900 bin adedin aşılıp, üretim sayısının bir milyona ulaşarak üretim rekorları kırıldığını belirten işçiler, “Kırılan üretim rekorundan işçinin payına düşen ise işsizlik oldu” dedi.

Bu rekorların işçilerin daha fazla ve hızlı çalışması ile sağlandığını belirten Arçelik işçileri, robotlar ile yarıştıklarını söylüyor. Neredeyse her banda ve bölüme robotlar konularak çalışma hızını robotların belirlediğini dile getiren işçiler, “İşimiz bitince de paçavra gibi kışın ortasında işten atılıyoruz” diye tepki gösterdi.

Sarı sendika kayıp

Ağırlıklı olarak kadrolu işçilerin çalıştığı elektrik motorlarının üretiminin yapıldığı bölümün kapatılacağı ve ocak ayında atılmaların devam edeceği söylentilerinin olduğu fabrikada işçiler Türk Metal Sendikasına da tepkili. İşçiler, “Sürekli ortalıkta dolanan Türk Metal temsilcileri, işçinin ihtiyacı olduğunda ise ortalıktan kayboluyor” dedi.