"Koalisyonun eylemleri Suriye'yi bölmeye yönelik adımlar"

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD’nin öncülüğündeki koalisyonun Suriye’deki eylemlerinin, ülkeyi bölmeye yönelik atılan reel adımlar olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) oturumunda konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya,  “IŞİD’ten kurtarılan bölgelerde koalisyonun doğrudan katılımıyla bir takım yerel yönetim organlarının kurulduğu ve onlarla ekonomik kalkınmaya yönelik tedbirlerin görüşüldüğü yönünde bilgiler geliyor. Bu konular Suriye yönetimiyle görüşülmüyor” ifadelerini kullandı. Nebenzya, ABD öncülüğündeki koalisyonun eylemlerinin, ‘Suriye’yi bölmeye yönelik atılan adımlar’ olduğunu da sözlerine ekledi.

Nebenzya, koalisyonun Suriye’nin Rakka kentinde IŞİD’e karşı düzenlediği operasyonun sonuçlarının ABD tarafından örtülmeye çalışıldığını söyledi.Rus diplomat, “Her şeyden önce koalisyonun seçici olmayan güç eylemlerinden kaynaklanan Rakka’daki insani durum, büyük endişeye yol açıyor. Bugün ABD ve başlıca müttefikleri tarafından, enformasyon alanı da dâhil olmak üzere, düzenlenmiş olan askeri operasyonun ağır sonuçlarının gizlenmesi için adımlar atılıyor” diye konuştu.

Suriye’ye sınır ötesinden yapılan insani yardım sevkiyat mekanizmasının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Nebenzya, şöyle konuştu: “Bu mekanizma şimdiki şekliyle korunamaz, zira Suriye’nin egemenliğini tehdit ediyor ve BM Genel Kurulu tarafından onaylanan acil insani yardım ilkelerini zedeliyor. Bu nedenle, kendi zamanında örneği bulunmayan acil tedbir olan bu mekanizmanın bugün yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.”