'Kirli Savaş' döneminde kaybedilen 127'nci çocuk bulundu

Plaza de Mayo Büyükanneleri, Arjantin’de askeri cunta döneminde kaybedilen 127’nci çocuğu buldu.

'Kirli Savaş' döneminde kaybedilen 127'nci çocuk bulundu

Arjantin’de askeri cunta döneminde zorla kaybedilen 127. çocuk Plaza de Mayo Büyükanneleri tarafından bulunurken, çocuğun teyzesi Elsa Poblete, 40 yıldır bu anı beklediklerini söyledi.

Örgütün başkanı Estela de Carlotto, basın toplantısındaki sözlerine “Maria del Carmen ve partneri Carlos, 1977 yılında Cordoba’da kaçırılmıştı. Maria o dönem 8 ila 9 ay civarında hamileydi” cümleleriyle başladı.

Plaza de Mayo Büyükanneleri tarafından bulunan 127. çocuğun kimliği şu an için açıklanmazken, teyzesi Elsa Poblete basın toplantısında söz alanlar arasındaydı.

Poblete, ailenin bu anı 40 yıldır beklediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Durumu ve 40 yıldır onu beklediğimizi anlayabilmesi için istediği kadar zaman vereceğiz. 40 yıldır biriktirdiğimiz sevgiyle, şu andan itibaren ve canıyürekten. Onu seviyoruz.” dedi.

‘KİRLİ SAVAŞ’

1976 yılında ABD destekli General Jorge Rafael Videla liderliğinde gerçekleşen sağcı bir darbe sonucunda yeni bir dönem açıldı. Başta komünistler olmak ülke genelinde binlerce muhalif tutuklandı veya öldürüldü. Resmi rakamlar, dönem içinde neredeyse 20 bin kişinin “kaybolduğunu” belirtirken, gerçek rakamın ise en az 30 bin olduğu tahmin ediliyor. Cuntanın hüküm sürdüğü 1976 – 1983 yılları arasındaki bu döneme ‘Kirli Savaş’ dönemi deniyor.

PLAZA DE MAYO ANNELERİ VE BÜYÜKANNELERİ KİMLERDİR?

Arjantin’de Plaza de Mayo Anneleri ve Büyükanneleri, 40 yıldır 1976-1983 yılları arasında darbe ile yönetime gelen askeri cunta döneminde gözaltına alınan ve bir daha kendilerinden haber alınmayan binlerce kişinin akıbetini soruyor.

Yakınları gözaltında kaybedilen, öldürülen kadınlar başkent Buenos Aires’te 40 yıldır her hafta başlarına beyaz eşarp takarak, Devlet Başkanlığı Sarayı’nın önündeki meydanda toplanıyor.