Kılıçdaroğlu'ndan seçim barajı ve ittifak açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerine ilişkin ittifak tartışmaları ve seçim barajı konusundaki görüşlerini açıkladı.

Kılıçdaroğlu'ndan seçim barajı ve ittifak açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener’in partisi ile ittifak ve  MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla bir kez daha gündeme gelen seçim barajının aşağı çekilmesi konusunda açıklamada bulundu.

Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi Dünya Demokrasi Forumu’na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP liderinin ittifak ve seçim barajı ile ilgili sorulara verdiği yanıtlar şöyle oldu:

-Yürürlükteki Seçim Yasası, 12 Eylül darbe hukukunun yasasıdır. Biz milli iradenin parlamentoya tam yansımasını istiyoruz. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı, parlamentoya gelip kürsüye çıkıp konuşmalıdır. Baraj için hiçbir şartımız yok. İster 1, ister 5 yapsınlar fark etmez ama milli iradenin parlamentoya sağlıklı yansıması için baraj inmeli. Yurtdışında 6 milyona yakın Türk var. Yurtdışı seçim çevresi kanununun çıkması lazım.

-Dolaylı ya da doğrudan herhangi bir mesaj almadık, öyle bir ittifak çağrısı da gelmedi. Siyasi partiler bağımsız seçime girerler. Biz de yerel, milletvekili ya da Cumhurbaşkanı seçimlerine öyle gireceğiz. Yeni modelde zorunlu olarak koalisyonlar Türkiye’yi yönetecek. 50 artı 1’i alan yönetecek. Oysa yüzde 34, 42, 49 ile tek başına iktidar oluyorlardı. Düzenleme yapacaklar, bunu önce görmemiz lazım.