Kılıçdaroğlu muhtarlarla: Bütün muhtarların ömrü bir kararnameye bağlı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda konuştu.

Kılıçdaroğlu muhtarlarla: Bütün muhtarların ömrü bir kararnameye bağlı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan’da yapılacak başkanlık referandumuyla ilgili, Ankara’da muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda konuştu.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz’dan beri sürekli olarak dile getirdiği “idam cezasının getirilmesi” talebiyle ilgili “15 Temmuz sonrası Yenikapı’da idam istendi mi? İstendi. Niye idamı koymadınız. Biz mi engel olduk.” ifadelerini kullandı.

CHP lideri, “‘Evet’in vebali çok ağırdır. Fazla değil en geç 5 yıl içinde nasıl bir veballe karşı karşıya kaldığımızı göreceğiz.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarından bazı başlıklar şöyle:

“Bunu anlatmaya çalıştık”

Bir arkadaşım radyo programıyla ilgili sordu. Diyelim ki, seçim oldu çoğunluk partisi yüzde 49 oy aldı ama başkan adayı yüzde 51’i bulamadı. Çoğunluk partisinin başkanı bugünkü modelde başbakan ama başbakan olamayacak çünkü yüzde 51’i bulamadı. İkinci seçim olacak, başkan seçimi. Bu seçimi kim kazandı, çoğunluk patisinin başkanı değil başka birisi kazandı. O zaman başkan ayrı telden çoğunluk partisini başkanı başka ayrı telden çalacak. Bunu anlatmaya çalıştık, en büyük yarılma burada yaşanacak.. Biz bu tehlikeye dikkat çekmek istedik…

“Bütün muhtarların ömrü bir kararnameye bağlı”

“Bu modelde başkan arzu ettiğinde TBMM’yi feshediyor. Mevcut anayasada da feshedebilir ama 45 gün içinde hükümet kurulmazsa diyor. Yeni modelde olan doğru mudur? Muhtar kardeşlerim ellerini vicdanlarına koyup sorsunlar. Bütün muhtarların ömrü bir kararnameye bağlı. Yetki veriliyor. Böyle bir yetkiyi bir kişiye vermek doru mudur yanlış mıdır?”

15 Temmuz’dan sonra Saray’a gittim

“Bu Anayasa değişikliğinde partiler neden bir araya gelmedi? Bir önceki yasama döneminde 4 siyasi parti bir araya geldi ve 80 maddenin değiştirilmesi konusunda görüş birliği sağlandı ama çıkmadı. Sonra yeniden oturalım konuşalım dediler. Ben size perde arkasını anlatayım.
15 Temmuz darbesinden sonra Saray’a gittik. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’na ile Başbakan’a ve Devlet Bahçeli’ye, yargı bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu anlattım. Gelin anayasada önce bunu sağlayacak düzenlemeleri yapalım dedim, tamam dediler. Anlaştık. İki toplandık, ondan sonra kimse toplantıya gelmedi. Sonra anayasa değişikliği için gelin, başkanlık sistemi dediler. Biz bu sisteme karşıyız, parlamenter sistemde neyi öngörüyorsanız gelin konuşalım dedik. Sorunu çözelim dedik. Hayır başkanlığı getireceğiz dediler. Biz bunu uygun görmüyoruz dedik. Olay budur”

“550 vekil neyimize yetmiyor?”

Anayasa değişikliği hepimizi ilgilendiriyor. Eğer başkan isterse asgari ücreti bir günde dondurabilir. Böyle bir yetkisi olacak. Başkanın kaç yardımcısı olacak? İsterse 500 yardımcısı olacak. Bakan sayısısı kaç olacak? Belli değil, başkanın takdirine bağlı. Müsteşar kim olacak? Üniversite mezunu olup olmamasına bakmayacak. Devletin tüm kurumları tek kişinin eline veriliyor. Başkan kızdı diye Merkez Bankası’nı kapatalabilir. Yeni modelde başbakan yok, TBMM’ye gelip güvenoyu istemek de yok. Meclis yetkileri elinden alınmış, ikinci sınıf bir Meclis. Milletvekili sayısı neden 600? 550 sayısı neyimize yetmiyor? Yeni seçilecek milletvekillerine 187 trilyon lira ek para ödeyeceksiniz.

İdam tartışmaları

Milleti kandırmanın hiç gereği yok. 15 Temmuz sonrası Yenikapı’da idam istendi mi? İstendi. Niye idamı koymadınız. Biz mi engel olduk. Çünkü niyetleri yok, milleti kandırmanın alemi yok.

Anayasa Mahkemesi’ne gidin dediler. Bir milletin kaderini bir mahkeme belirleyemez. Bu yüzden. Takdir millettin. ”

“‘Hayır’ın vebali çok ağırdır”

“‘Evet’ diyen de ‘Hayır’ diyen de bizim vatandaşımızdır. ‘Evet’in vebali çok ağırdır. Fazla değil en geç 5 yıl içinde nasıl bir veballe karşı karşıya kaldığımızı göreceğiz. Hayır çıkarsa neden kaos olsun, Başbakan da Cumhurbaşkanı da yerinde. 141 yıldır ne yapıyorsak, 142. yılda aynı şeyi yapacağız.”