Kılıçdaroğlu: Erdoğan'ın istifa etmesini istemem

Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında Doğan TV Ankara temsilcisi Hakan Çelik ile Hürriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu: Erdoğan'ın istifa etmesini istemem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında Doğan TV Ankara temsilcisi Hakan Çelik ile Hürriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sarıyer’deki ‘Hayır’ standını ziyareti için “Güzel bir olay ama kullandığı dil bir Cumhurbaşkanı’na yakışmadı” diyen Kılıçdaroğlu, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesini istemem” ifadelerini de kullandı.

Canlı yayının giriş kısmında Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Başkanlık sistemi ile komünizm ve Sovyetler Birliği arasında benzeştirme yapılması ise CHP Genel Başkanı’nın konuyu bilmemesi olarak değil, bir tercihi olduğu olduğunu açık bir şekilde gösterdi. Emperyalizm tarafından geçmişten beri dünya üzerine faşizm ile komünizm “eşit ya da aynı oranda suçlu” gösterilerek kapitalizm meşru hale getirilmeye çalışılıyor. Genelde de sosyal demokrat partiler ya da liberaller bu söylemin en büyük destekçisi olabiliyorlar. Ülkemizde de Başkanlığa karşı çıktığını söyleyen CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu söylemiyle sınıfsal tercihini ve sisteme olan bağlılığı ile birlikte anti-komünist yönünü de ifade etmiş oldu. Dolayısıya Türkiye’de anti-komünist bir karakter üzerinden şekillenen siyasal İslamcı siyaset ile arasında bir fark olmadığını da gözler önüne serdi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Kullandığı dil bir Cumhurbaşkanı’na yakışmadı”

Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘Hayır’ çadırını ziyaret etmesi güzel bir olay. Ben de ‘evet’ çadırına denk gelirsem tabii ki ziyaret ederim. Oradakiler umarım Cumhurbaşkanı’na bir saygısızlık yapmamışlardır.

Kullandığı dil Cumhurbaşkanı’na yakışmıyor. Referandum konusu Kemal Kılıçdaroğlu değil ki. Her dönemi tartışabiliriz. Benimle ilgili her dönemi, çocukluğum dahil tartışırız. Ama ben çocukluğumdan bu yana bütün tartışmalara hazır olduğumu söylüyorum. Onlar da hazır olsunlar oturup tartışırız. Oturup iki uygar insan gibi tartışırız.

Bizim parlamenter sistemi güçlendirmek, iyileştirmek için önerilerimiz oldu. Siyasi ahlak kanunu çıkmalı, yüzde 10 seçim barajı kalkmalı. Millet doğrudan kendi vekilini seçebilmeli. Yurt dışı seçim kanunu değişmeli, öneri verdik. Avrupa ‘Evet’e destek veriyor. Güçlü bir Türkiye istemiyorlar.

“Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesini istemem”

Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesini istemem. Sayın Cumhurbaşkanı hukukçu değil, ben de değilim. Fesih nedir ne değildir, çok iyi biliyorum. TDK’nin sözlüğü, parlamentonun feshi diyor. Bu sözlük benim değil, devletin bir kurumuna ait. Bugün bir anayasa hukukçusunun attığı tweet var. Fesih, meclisin kendi iradesi dışında görev süresi dolmadan, görevine son verilmesi demektir. Vekil 4 yılda bir seçiliyor. Bir kişi diyor ki; kusura bakma fesh ediyorum diyor.