Kılıçdaroğlu 'başkanlık gafı'na açıklık getirdi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemine ilişkin eleştirilerini anlatırken yaptığı 'gaf'ın kendisine hatırlatılması üzerine açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu 'başkanlık gafı'na açıklık getirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemine ilişkin eleştirilerini anlatırken yaptığı ‘gaf’ın kendisine hatırlatılması üzerine açıklama yaptı.

Suriye’deki ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunda El Bab’daki saldırılarda hayatını kaybeden sözleşmeli er Ömer Akkuş’un Sakarya’nın Kaynarca İlçesi’ndeki baba evini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, TEM Otoyolu gişeleri çıkışında kendisini karşılayanlar arasında bulunan AKP’li Yakup Çoruh adlı bir kişinin ‘sorularını’ yanıtladı.

“Atatürk ilkelerini say”

Çoruh, CHP liderinin yanına yanaşarak “Atatürk’ün, büyük liderin partisinin genel başkanı hoş geldiniz Sakarya’mıza. Sakaryalılar olarak bir ricam var efendim sizden. Atatürk ilkelerini sayabilecek misiniz efendim?” diye sordu. “Bir ikincisi de oylanacak olan anayasanın 18. maddesinin 8. maddesinde başbakanın olmadığını araştırırsanız görürsünüz efendim” dedi.

“Başbakanlık zaten yok”

Kemal Kılıçdaroğlu ise Çoruh’a şu sözlerle yanıt verdi: “Hiç meraklanma. Bir şey söyleyebilir miyim? Başbakanlık zaten yok. Oradaki açıklama şu; Ben size şunu söyleyeyim. Diyelim ki seçimler oldu. Bir parti çoğunluğu sağladı parlamentoda. Normalde bugünkü şartlarda onun başkanının başbakan olması lazım. Bugünkü şartlarda öyle olması lazım. Şimdi diyelim ki ilk seçimde yüzde 51’i tutamadı. İkinci seçime gidiyoruz, başkan için yüzde 51’le partide çoğunluğu değil, bir başka kişi başkan seçildi, mümkün mü? Olabilir. O zaman mecliste çoğunluğu olan partiyle başkan uyumlu çalışabilir mi?” dedi.

Kılıçdaroğlu ne demişti?

CHP Genel Başkanı, katıldığı bir radyo programında başkanlık teklifini eleştirirken, “Yeni modeli kurduk. Halk seçti cumhurbaşkanını… Başbakan da başkası oldu. Cumhurbaşkanı başka bir partinin genel başkanı, başbakan başka bir partinin genel başkanı… Asıl kavga o zaman çıkacak. Niye bunu söylemiyolar millete, neden bu anlatılmıyor millete?” diye konuşarak, başkanlık sisteminde başbakanlık kurumunun devam edeceğini sandığı izlenimi uyandırmıştı.