Kılıçdaroğlu 886 yasadan 882'sini kabul eden Gül için konuştu: Büyük ölçüde tarafsız bir Cumhurbaşkanlığı yürüttü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'tarafsız görev' yaptığını öne sürdü.

Kılıçdaroğlu 886 yasadan 882'sini kabul eden Gül için konuştu: Büyük ölçüde tarafsız bir Cumhurbaşkanlığı yürüttü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için “Büyük ölçüde tarafsız bir Cumhurbaşkanlığı yürüttü” iddiasında bulundu.

CNN Türk’te canlı yayın konuğu olan CHP lideri, 7 yıllık görev süresi boyunca önüne gelen 886 yasadan sadece 4’ünü veto eden Gül’ü şu sözlerle övdü:

“Kendisine her zaman saygım var. 8 ay önce falan görüştük, ülkenin durumu hakkında konuştuk. Abdullah Gül büyük ölçüde tarafsız bir Cumhurbaşkanlığı yürüttü. Abdullah bey ülkenin sorunlarını sizlerde tahmin edersiniz dikkatle dinliyor. Değişik çevrelerden konuşuyor fırsat yaratsam gidip tekrar konuşmak isterim. Kendisi kısa süre de olsa ülkede Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık yapan bir kişi. Bizler nasıl ülkenin sorunlarıyla ilgili kaygılarımızı dile getiriyorsak sayın Gül de getiriyor. Özel bir siyasi hareketi görüşmedik, ben daha çok Türkiye’nin içinde bulunduğu atmosferi, hapiste gazeteciler, dünyayla kavga… Bunları dile getirdim. Sayın Abdullah Gül’ün de bu kaygıyı paylaşması normal.”

Belediye başkanlarının istifa ettirilmesi

Kılıçdaroğlu, AKP’li kimi belediye başkanlarının istifa ettirilmesine ilişkin tepkisini de şöyle dile getirdi:

“Seversiniz veya sevmezsiniz ama bir belediye başka seçildi. Seçimle gelen seçimle gider. Halkın oyunu almıştır varsa bir yolsuzluğu o konuda da ne yapılması gerektiği gayet açıktır, yargılama olur, yargılama sonucunda beraat edebilir, yargılanabilir. Bu süreci yok ediyorsunuz, bir kısım belediyeye kayyum atıyorsunuz, demokratik mi, hayır?

Diğer belediye başkanlarını istifaya zorluyorsunuz. ‘Gereğini yaparım’ diyorsunuz ne demek bu? Halkın seçtiği bir kişiyi belde halkı değil de bir başka otorite belediye başkanını istifaya zorlaması. Bu doğru değil. Demokrasinin namusunu kurtaralım bari, seçime gidelim. Bu kadar basit. Kendinize güveniyorsanız seçime gidersiniz.

Ben demokrasiyi savunuyorum, Melih Gökçek seçimle geldi. Siz seçimi demokrasi için vazgeçilmez olarak görüyorsanız gereğini yapın. Bir kişi çıkıyor ‘istifa edeceksiniz’ diyor, ama neden yok. Ne için istifa isteniyor.

Bir belediye başkanında neden metal yorgunluğu olsun? Görev süresini belirleyen halktır. Belediye başkanları bırakın halka hesap vermeyi, ailesine hesap veremez noktaya geldi. Ne diyecekler, ‘gereğini yaparım’ dedi ben de korktum istifa ettim mi diyecekler. Niye korktunuz, koca adamsınız.”