KESK'ten çarpıcı KHK raporu: 27 kişi hayatına son verdi, 314 kişi intihar eğiliminde...

15 Temmuz'un ardından ihraç edilen yüz bini aşkın kamu çalışanı için yapılan araştırmada dikkat çeken bilgilere yer verildi.

KESK'ten çarpıcı KHK raporu: 27 kişi hayatına son verdi, 314 kişi intihar eğiliminde...

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşanan ihraçlar vesilesiyle yaşanan intihar vakaları ve işsiz bırakılan vatandaşların intihar eğilimleri üzerine bir araştırma yaptı.

Journo.com.tr’den Burcu Karakaş‘ın haberine göre, yapılan araştırmada, açığa alınan ve işten atılan veya uzun süre işsiz kalan kişilerde intihar vakaları ile eğilimin yaygınlaştığı, OHAL-KHK uygulamalarının bir intihar nedeni olarak gözlemlendiği ifade edildi.

İstihdam Uzmanı Sinan Ok tarafından hazırlanan araştırma kapsamında, 20 Mart 2017 itibariyle OHAL döneminde tamamı erkek 27 kişinin yaşamına son verdiği belirtildi. Söz konusu araştırmaya göre, en çok vaka 2016’nın Ekim ayında yaşandı. İntihar vakalarında ilk sırada emniyet çalışanları yer aldı. Meslek dağılımında ikinci sırada ise 5 vaka ile öğretmenler var. Söz konusu vakaların yaklaşık yüzde 20’si cezaevlerinde gerçekleşti. En çok vaka 45-50 yaş bandında gerçekleşti.

“Hak arayacak bir yolun olmaması, çaresiz kalma…”

KESK ayrıca, 10 Şubat-15 Mart 2017 tarihleri arasında ihraç edilen 5 bin kişinin katıldığı bir e-anket düzenledi. Anket sonuçlarında, 101’i kadın 314 kişinin kendi yaşamına son verme eğiliminde olduğu tespit edildi. Bu kişilerden 23’ü açıkça intihar eğiliminde olduğunu ifade ederken, 291’i psikolojik sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Ankete katılanlar, yaşadıkları psikolojik sorunlara neden olan gerekçeleri ‘sığıntı olma’, ‘çaresiz kalma’, ‘hak arayacak bir yolun olmaması’ şeklinde sıraladı. Ankete katılanların bir kısmı psikolojik tedavi gördüğünü ifade ederken, bir kesim de psikolojik bozukluk yaşadığını ifade etti. Araştırmayı yürüten istihdam uzmanı, Sinan Ok, ihraçların yarattığı sosyo-psikolojik boyutun 1-2 Nisan’da Ankara’da düzenlenecek KESK İhraç Kurultayı kapsamında tartışılacağını söyledi.

“Suçluluk psikolojisi ile baş başa bırakılıyorlar”

Araştırmanın değerlendirme kısmında, “Bir gece ansızın, herhangi bir hazırlığı olmadan aniden işsiz bırakılan yüzbinlerce kişi sosyal dışlanma, sosyal ilişkilerin bozulması, aile içi ilişkilerin bozulması ve göç gibi sorunlara ek olarak en temel geçim kaynaklarında mahrum bırakılmıştır. Buna ek olarak itibarsızlaştırılıp suçluluk psikolojisi ile baş başa bırakılan binlerce insanın içerisinde intihar eden, intihar girişimine teşebbüs eden veya eğilimi olan kişiler olmaktadır” denildi.