Ken Loach: Hükümetin yoksullara zalimce davranması utanç verici

BAFTA töreninde bir konuşma yapan İngiliz yönetmen Ken Loach, hükümeti sert bir şekilde eleştirdi.

Ken Loach: Hükümetin yoksullara zalimce davranması utanç verici

Önceki gün Londra’da düzenlenen 70’inci Britanya Akademi Film Ödülleri (BAFTA) törenine, “işçi sınıfının yönetmeni” olarak nitelenen Ken Loach’un konuşmaları damga vurdu.

“I, Daniel Blake” filmiyle yılın en iyi Britanya yapımı film ödülünü alan Ken Loach, İngiltere yönetimini hedef aldığı konuşmasında, bir yanda yoksullar diğer yanda zenginler ve onların yanında duran siyasetçilerin olduğu bir mücadelenin başlayacağını, bu mücadelede sinemacıların safının ise yoksulların yanı olduğunu ifade etti.

Ken Loach’un konuşmasının tamamı şöyle:

“Akademi’ye filmin anlattığı doğruları desteklediği için teşekkür ederim. Bu ülkede yaşayan yüzlerce, binlerce insan bu doğruların farkında. Hükümet’in bu ülkenin en yoksul ve savunmasız insanlarına karşı vurdumduymaz ve zalimce davranması utanç verici. Bu zalimlik yardım edeceğimize söz verip dışarıda bıraktığımız göçmen çocuklara da uygulanıyor. Bu da utanç verici. Fakat filmler çok fazla şey yapabilir. Bizleri eğlendirebilir, ürkütebilir, hayal dünyalarına götürebilir, güldürebilir ve bizlere gerçek dünya hakkında bir şeyler anlatabilir. Kusura bakmayın, politik bir konuşma için saat biraz erken. Bildiğimiz gibi bu gerçek dünyada işler daha da kötüye gidiyor. Bir tarafta zenginler ve güçlüler, servet sahipleri ve ayrıcalıklı olanlar, büyük şirketler ve onların yanında duran siyasetçilerin, diğer tarafta bizlerin olduğu bir mücadele başlıyor. Ve sinemacılar, buradaki gerçek sinemacılar, bu mücadelede hangi tarafta olacaklarını biliyorlar. Bu tür şatafatlı ve görkemli organizasyonlarda yer alsak da bizler insanlarımızın yanındayız. Ödül için teşekkür ederim.”