Kemal Kurkut'un polis kurşunuyla öldürülmesiyle ilgili İçişleri Bakanı'na 8 soru

Diyarbakır'da Newroz alanında Kemal Kurkut adlı gencin öldürülmesi Meclis gündemine taşındı.

Kemal Kurkut'un polis kurşunuyla öldürülmesiyle ilgili İçişleri Bakanı'na 8 soru

Diyarbakır’da Newroz alanında Kemal Kurkut adlı gencin öldürülmesi Meclis gündemine taşındı. HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, olayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi olduğu öğrenilen ve Malatya’da ikamet eden Kemal Kurkut, katılmak için geldiği Diyarbakır Newrozu’nda, Newroz Parkına yakın olan Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında vurularak hayatını kaybetmişti.

HDP’li Sibel Yiğitalp, “Görgü tanıkları ve basına düşen görüntülere göre vurulmadan da durdurabilecekken neden vuruldu?” diye sorarak, Kemal Kurkut’un ölümünün “açık bir infaz olduğunu” söyledi.

Diyarbakır Valiliği, Kurkut’un elinde bıçak olduğunu ve “intihar saldırganı olabileceği şüphesi bulunduğunu” öne sürerken, olayla ilgili inceleme başlatıldığını açıklamıştı.

Kemal Kurkut 21 yaşındaydı

Yiğitalp: Valilik açıklaması gerçeği yansıtmıyor

Sibel Yiğitalp, valiliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Yiğitalp, “İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube yöneticilerinin, görgü tanıklarının beyanları ve basına düşen görüntülerde olayın açık bir infaz olduğu kuşku götürmüyor” dedi.

“Kasten insan öldürmek değil mi?”

Yiğitalp, Bakan Soylu’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

  • Görgü tanıkları, basına düşen görüntüler ve hak örgütlerinin açıklamalarına göre Kurkut vurulmadan da durdurabilecekken neden vuruldu?
  • Kurkut’un vurulması açık bir infaz ve kasten insan öldürmek değil mi?
  • Diyarbakır Savcılığı olay ile ilgili soruşturma başlattı mı?
  • Kurkut’u vuran polis ya da polisler hakkında soruşturma başlatıldı mı? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?
  • Malatya Belediyesi tarafından Kurkut’un cenazesi için cenaze aracının ve mezar yerinin verilmemesi suretiyle defin işlemlerinin engellenmesinin yasal ve insani dayanağı nedir?
  • Bakanlığınızca Kurkut’un cenazesi için araç ve yer temin etmeyen ailesine zorluk çıkaran belediye görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı mı?
  • Diyarbakır Valiliği’nce Korkut’un intihar bombacısı olduğu yönünde yapılan açıklama hakkında ayrıca bir soruşturma yürütülecek mi?
  • Gelecekte benzer toplumsal etkinlik ve olaylarda polislerin insan hayatını riske sokabilecek refleksler ve tepkiler gerçekleştirmesi ihtimali karşısında her hangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?