KDHC'den balistik füze denemesi

Kuzey Kore'nin balistik füze denemesi yaptığı öğrenildi.

KDHC'den balistik füze denemesi

Güney Kore’nin Genel Sekreterliği (JCS) yaptığı açıklamada, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) günün erken saatlerinde Doğu Denizi yönünde balistik bir füze fırlatıldığını duyurdu.

Füze tipi tespit edilemedi, ancak Pyongan Eyaletindeki Banghyeon’dan sabah 07:55 de fırlatıldığı ve yaklaşık 500 kilometre havada kaldıktan sonra ülkenin doğu tarafında denize düştüğü bildirildi. JCS, füzenin uçuş yolunun henüz belirlenemediğini söyledi. Füze denemesi, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ABD Başkanı Donald Trump’ı ziyareti sırasında gerçekleşti.

Trump, ABD’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Florida eyaletinde, KDHC’nin balistik füze denemesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
KDHC’nin son adımıyla ilgili kısa basın toplantısında Trump, ABD’nin Japonya’ya olan desteğini belirterek “ABD, büyük müttefiki Japonya’nın yüzde yüz arkasındadır” ifadelerini kullandı.

Japonya Başbakanı Abe ise KDHC’nin füze denemesiyle ilgili olarak, “KDHC’nin son füze denemesi kesinlikle kabul edilemez. KDHC, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına tamamıyla uymalıdır” dedi.

Abe, Trump’ın Japonya’ya KDHC konusunda ‘güvence’ verdiğini de ifade etti.

KDHC lideri Kim Jong Un yeni yıl konuşmasında kıtalararası balistik füze testini her an yapabileceklerini açıklamıştı.