Kazı bitti, iddialar devam ediyor

Mersin Tarsus İlçesi'nin 82 Evler Mahallesi'nde, özel harekât polislerinin gözetiminde 1 yıldır sürdürülen kazı bitti ancak tartışması devam ediyor.

Kazı bitti, iddialar devam ediyor

Mersin Tarsus İlçesi’nin 82 Evler Mahallesi’nde, özel harekât polislerinin gözetiminde 1 yıldır sürdürülen kazı bitti ancak tartışması devam ediyor.

Yaklaşık 1 yıldır, brandaların altında büyük bir gizlilikle sürdürülen çalışmalar sırasında “Kral Dakyanus’un hazinesinin bulunduğu, “Hz. Musa’nın 2600 yıldır kayıp sandukası arandığı” ve “Tonlarca altın çıktığı” gibi bir çok iddia ortaya atıldı. Ancak Türkiye’nin konuştuğu kazı “Hiçbir şey bulunmadı” denilerek bitirildi. Kazıya ilişkin son iddia ise CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar’dan geldi.

Kültür eski Bakanı da olan Sağlar, Sözcü’den Başak Kaya‘nın aktardığına göre, “Kazı yapılan bölgede, İncil’de Tarsuslu Paul olarak geçen ve İsa’nın ilk havarileri arasında bulunan, St. Paul’ün mezarının arandığını sanıyorum” dedi.

Sağlar, Tarsus’un tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını da belirterek şunları kaydetti:

Örtülü ödenekten para

Kültür Bakanlığım döneminde, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal örtülü ödenekten Mersin İl Özel İdaresi’ne para gönderdi ve Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi’nin de beni ziyarete geleceğini söyledi. O hafta Büyükelçi geldi. Tarsus’taki kilisenin kendileri için çok önemli olduğunu, Aziz Paul’ün mezarının da kilise civarında olduğuna inandıklarını söyledi. Restorasyon tamamlandı ama o zaman mezar aranmadı.

O mezarı aradılar

Aldığım bilgi ve tahminimce şimdiki kazıda, mezar arandı. Güvenlik önlemleri doğal ama arkeolojik bir kazı yapıldığı açıklansaydı, bunca spekülasyona meydan verilmezdi. Eğer mezar bulunursa Tarsus, Hristiyanlar için bir numaralı merkez olur ve milyonlarca turist ibadete gelir.