Katar Süper Lig'de takım satın alacak

Katarlı beIN SPORTS'un Başakşehir'i satın almayı planladığı belirtiliyor.

Katar Süper Lig'de takım satın alacak

Süper Lig’in yeni yayıncısı Katarlı beIN SPORTS’un Başakşehir’i satın almayı planladığı, konuyla ilgili açıklamanın ocak ayında yapılacağı öne sürülüyor.

Hürriyet‘in haberine göre, Türkiye’nin yanı sıra aynı zamanda İngiltere, İspanya, Fransa ve Brezilya liglerini de yayınlayan kuruluşun Türkiye’de bir kulüp satın almak için uzun süredir arayışta olduğu ve Başakşehir ismi üzerinde uzlaşma sağlandığı öğrenildi. Bu uzlaşının ardından tarafların birçok detayı da görüştüğü ve el sıkıştığı da gelen haberler arasında. Beklenen açıklamanın ise ikinci yarı öncesinde, yani ocak ayında yapılacağı belirtildi.

Yayıncı beINSPORTS’un sahibi Nasser El Khelaifi, aynı zamanda Fransa’nın ünlü ekibi PSG’nin de sahibi durumunda. Türk futbolu için ise bir ilk olacak bu gelişme, anlaşma gerçekleşirse Katarlılar’ın ikinci kulüp satın alması olacak. Daha önce birçok şirket isim ortaklığına gitmişti ama yabancı bir satın alma hiç gerçekleşmemişti.

Katar’ın Türkiye yatırımları

AKP ile birlikte Türkiye’nin Ortadoğu’daki ‘sıkı’ ilişkide olduğu ülkelerden biri haline gelen Katar, Türkiye’de son dönemde başta bankacılık olmak üzere bir çok sektörde büyük satın almalara girdi. Bankacılık sektörüne Abank ile adım atan Katar, daha sonra QNB ile Finanbank’ı aldı. Commercial Bank of Qatar (QNB), 2013 yılında Abank’ın yüzde 71’ini 460 milyon dolara almıştı. 2016 yılı sonunda da 224 milyon dolar daha ödeyerek bankanın tümünün sahibi oldu. Ortadoğu ve Afrika’da yaptığı yatırımlarla öne çıkan QNB, Finansbank’ın yüzde 99.81’lik hissesini aldı. Satış için 2.75 milyar Euro ödendi. Digitürk’ün satışı da uzun bir süre kamuoyunda tartışma konusu oldu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçtikten sonra Katarlı beIN medya grubuna satıldığı birkaç kez gündeme gelen ancak açıklanmayan satış, 2016 yılında gerçekleşti. Satış rakamı tam olarak açıklanmadı. Daha sonra kulislere yansıyan bilgilere göre satışın 1 milyar dolar ile 1.4 milyar dolar arasında gerçekleştiği gündeme geldi. Boyner’in yüzde 30.7’sini Katarlılar alırken, BMC’de de ortaklığı bulunuyor.