Katalonya bağımsızlık referandumu kararı aldı, İspanya tüm mali kaynaklarına el koydu

Oriol Junqueras, "Bizim bağımsızlığımız sadece İspanya ile sınırlı. 1 Ekim'de sandıklar kurulacak ve bağımsız olduğumuzda AB'den çıkmayacağız" dedi.

Katalonya bağımsızlık referandumu kararı aldı, İspanya tüm mali kaynaklarına el koydu

Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Oriol Junqueras, “Bizim bağımsızlığımız sadece İspanya ile sınırlı. 1 Ekim’de sandıklar kurulacak ve bağımsız olduğumuzda AB’den çıkmayacağız” dedi.

İspanya hükümetinin itirazını kabul eden Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla askıya alınan referandumla ilgili “Bizim açımızdan tek meşruluk uluslararası yasalardır” diyen Junqueras, “Biz hiçbir yasa ihlalinde bulunmuyoruz. Uluslararası hiçbir yasa bir ulusun kendi geleceğine karar verme hakkını yasaklamıyor. Referandumun suç olduğu hiçbir yerde yazmıyor. İspanya ulusal birliğini savunabilir. Bizim istediğimiz de İspanya dahil tüm dünya ile iyi bir gelecek kurmak” ifadelerini kullandı.

İspanya’da ilk kez merkezi hükümet özerk bir yönetime müdahale ederken, Katalonya’daki eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve memur maaşları gibi tüm temel kamu harcamalarının bundan böyle doğrudan İspanya maliyesi tarafından karşılanacağı belirtildi.

“Katalonya bağımsız olsa, otomatik olarak AB’nin ve Euro Bölgesi’nin dışında kalır”

Öte yandan İspanya Ekonomi, Endüstri ve Rekabet Bakanı Luis de  Guindos, bir İspanyol radyosuna verdiği demeçte Katalonya’daki bağımsızlık  yanlısı girişimleri “akıl dışı” olarak niteledi.

De Guindos, Katalonya bağımsızlığının aynı zamanda AB’den ayrılış  anlamına geldiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Katalonya bağımsız olsa otomatik olarak AB’nin ve Euro Bölgesi’nin  dışında kalır. Bu, Katalan şirketlerin üretiminin yüzde 75’ini kaybetmeleri  anlamına gelir. Yeni bir para birimi kurmak zorunda kalırlar ve bu da bankalar da  çok büyük bir belirsizlik yaratır. Ve Katalonya’nın gayri safi yurt içi hasılası  en az yüzde 25-30 düşer. Katalonya’daki bağımsızlık girişimleri öyle akıl dışı  ki, Avrupa böyle bir olasılığı bile görmüyor. Yatırımcılar ve finans piyasaları  da Katalonya’nın bağımsızlığına inanmıyorlar. Bunda da haklılar çünkü İspanya hükümeti böyle bir şeye izin vermeyecek.”