Kara propaganda yine iş başında: İspanya'da mallarına el konuldu denilen Esad hangi Esad?

Bugün basında çıkan "Esad ve ailesinin" İspanya'daki mallarına el konulduğuna dair haber ile ilgili gerçekler.

Kara propaganda yine iş başında: İspanya'da mallarına el konuldu denilen Esad hangi Esad?

Bugün başta Habertürk ve Hürriyet gazetelerinde çıkan “İspanya Mahkemesi’nden flaş Esed kararı” ve “Esad’a büyük şok! Mal varlığına el konuldu” haberlerinin çarpıtma ve yalan olduğu ortaya çıktı. Yanlış bilgilendirme ve Suriye hakkındaki bir kara propaganda örneği ile karşı karşıyayız.

Bahsi geçen haberlerde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve ailesinin İspanya’da var olduğu iddia edilen malvarlıklarına el konulduğu ve kara para aklama suçundan dolayı hakkında soruşturma açıldığı ifade ediliyor. Aynı haberlerde, Esad’ın olduğu iddia edilen mal varlığı olaraksa 691 milyon dolar değerinde bir villa gösteriliyordu.

Kara paracı amca Esad’ı, Hafız Esad Suriye’den kovmuştu

Oysa ki gerçekler Reuters’i kaynak gösteren Hürriyet ve Habertürk’ün bahsettiği gibi değil. İspanya’da hakkında soruşturma açılan “Esad ailesinin” üyesi Rıfat Esad, Beşşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın kardeşi olan bir isim ve Suriye Devleti tarafından yasaklı isimler arasında yer alıyor. Dolayısıyla aslında Rıfat Esad’ın soyadı dışında “Esad ailesi” ile düşmanlık dışında bir ilişkisi bulunmuyor. 

Rıfat Esad, Suriye’nin eski devlet başkanı kardeşi Hafız Esad tarafından darbe girişiminde bulunma ihtimali sabebiyle 1980’lerde Suriye’den sürülmüştü ve Suriye’ye girmesi yasaklanmıştı.

Olayın aslı ise İspanya’da Rıfat Esad hakkında açılan kara para soruşturması ile ilgili. Edinilen bilgilere göre Yargıç Jose de la Mata, Rıfat Esad’ın Puerto Banus ve Marbella’daki faaliyetlerine ilişkin soruşturma emri verdi.

De la Mata, Rıfat Esad’a ait görünen mülklerin aranmasını emretti ve kendisi ile bağlantılı 16 kişinin banka hesaplarını kapattı. Soruşturmada henüz tutuklanan kimse bulunmuyor.

Geçtiğimiz yıl Fransa’da hakkında kara para suçlaması yapılan Esad hakkında Fransız ve İspanyol güvenlik kaynakları tarafından paylaşılan bilgiler, mülklerinin güney İspanya’daki malları da kapsadığını ortaya koymuştu.

Rıfat Esad aynı zamanda Suriye’deki meşru iktidara karşı yürütülen kanlı savaşa da verdiği destek ile biliniyordu.

Suriye Devlet Başkanlığı’na İspanya’dan aday olmuştu

Hafız Esad’ın ölümünden sonra Rıfat Esad Suriye Devlet Başkanlığı’na aday olmuş ve yeğeni Beşşar Esad’a meydan okumuştu. Rıfat Esad, kendisini Hafız Esad’ın ‘yasal halefi’ olarak görüyor ve Beşşar Esad’ın bu görev için yetersiz olduğunu iddia ediyordu.

Dış basında da haber ağırlıklı olarak “Esad ve ailesi” şeklinde verilirken, Türkiye’de de ilgili basın bu haberi doğrudan bir kara propaganda malzemesi haline dönüştürdü. Haberlerde ağırlıklı olarak Beşşar Esad’ın fotoğrafları kullanılırken, bunlarla birlikte aslında Suriye Devlet Başkanı’nın aslında çok zengin olduğu, İspanya’da malikanelere sahip olduğu ve kara para işlerine bulaştığı izlenimi yaratılıyor.

Neredeyse altı yıldır, emperyalizmin ve işbirlikçilerinin Suriye’ye dönük müdahalelerine karşı mücadele eden bir iktidar hakkında yanlış bilgilendirme ve kara propagandanın bir örneği daha böylece karşımıza çıkmış bulunuyor.