Kapitalizm çalışıyor: Mültecilere böbrek başına 13 bin dolar fiyat biçiliyor

Mülteciler, Avrupa'ya gidebilmek için böbreklerini satıyor.

Kapitalizm çalışıyor: Mültecilere böbrek başına 13 bin dolar fiyat biçiliyor

Dünya üzerindeki yoksulluğun ve eşitsizliğin kaynağı olan kapitalizm tam gaz çalışmaya devam ediyor. Afrikalı mültecilere, böbreklerini Ortadoğulu zenginlere satmaları için 13 bin dolar fiyat biçiliyor.

Hollanda’da yayın yapan bir televizyon kanalı, Afrikalı mültecilerle ve organ kaçakçılarıyla mülakatlar gerçekleştirerek Mısır’da yaşanan organ kaçakçılığının izini sürdü ve bu yasadışı işin ne kadar yaygın olduğunu ortaya çıkardı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre organ tüccarları, mültecileri Avrupa’ya kaçırma vaadiyle yoksul ve çaresiz insanların organlarını çalıyor, ameliyat sonrasında söz verdikleri fiyatın çok daha azını ödüyor ve dahası, mültecilerin yoksulluğundan ve çaresizliğinden faydalanarak onları organlarını satmaya yöneltiyor.

Kamera karşısında yüzünü bile gizlemeye gerek duymayan bir organ kaçakçısı, bugüne kadar en az otuz kişinin böbreğini satın aldığını anlatarak böbreklerini satmaya yöneltilen kişilerin Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç ve Norveç gibi ülkelere gittiklerini belirtiyor. Yapılan mülakatlar, mültecilerden alınan organların, Ortadoğulu zengin kişilere satıldığını ortaya koyuyor.

Aynı programda konuşan Sudanlı bir mülteci, 13 bin dolara böbreğini satmak için organ kaçakçılarıyla anlaştıklarını ancak ameliyat sonrasında kendisine sadece 2 bin dolar ödendiğini ifade ediyor.

Çarpıcı bir başka iddia ise, Mısır’da görev yapan bir sosyal hizmet görevlisinden geliyor. Sosyal hizmet görevlisinin iddiasına göre ülkedeki organ kaçakçılığının ne kadar yüksek olduğunu kanıtlar şekilde, ülkedeki doktorların yaklaşık dörtte üçünün organ kaçakçılığı ile ilişkisi olduğunu söylüyor.