Japonya'nın Suriye tasarısına Rusya ve Bolivya'dan veto

Rusya ve Bolivya, Suriye'de kimyasal silah kullanımını soruşturan BM misyonunun görev süresinin 30 gün uzatılması talebiyle Japonya tarafından hazırlanan karar tasarısını veto etti.

Japonya'nın Suriye tasarısına Rusya ve Bolivya'dan veto

Rusya, BM ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) Suriye’deki kimyasal silah saldırılarını incelemek için kurduğu ortak misyonun yetkisinin uzatılmasını öngören BMGK karar tasarısını veto etti.

Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre Rusya ile birlikte Bolivya da tasarıyı veto etti. BMGK’da bir karar tasarısının kabul edilmesi için 9 evet oyu verilmesi gerekiyor. Tasarının ayrıca BMGK’nın daimi üyelerinin (Rusya, ABD, İngiltere, Fransa ve Çin) hiçbiri tarafından veto edilmemesi gerekiyor.

BM ve OPCW’nin ortak misyonunun bir raporunda, Suriye’nin Han Şeyhun kabasından nisanda düzenlenen sarin saldırısının suçlusunun, Suriye hükümeti olduğuna ‘inanmalarını sağlayan bulgulara ulaşıldığı’ iddia edilmişti.

OPCW ve BM’nin Ortak Soruşturma Mekanizması (JIM) tarafından hazırlanan ve İdlib’in Han Şeyhun kasabasındaki kimyasal saldırıdan Suriye’yi sorumlu tutan rapor Rusya tarafından eleştirilmiş, raporun ‘sistematik eksiklikler’ ile dolu olduğu belirtilmişti.