İzmir'deki evrim paneline gençlerden yoğun ilgi

Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi Sosyalist Düşünce Toplulukları ve Sosyalist Liseliler tarafından organize edilen "Gerici eğitime karşı, laik ve bilimsel eğitim" paneline İzmirli gençler yoğun ilgi gösterdi.

İzmir'deki evrim paneline gençlerden yoğun ilgi

Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi Sosyalist Düşünce Toplulukları ve Sosyalist Liseliler tarafından organize edilen  ve panelist olarak KHK ile Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki görevine son verilen Prof Dr. İzge Günal’ın  yer aldığı   “Gerici eğitime karşı, laik ve bilimsel eğitim” paneline İzmirli gençler yoğun ilgi gösterdi.

Panelde açılış konuşması yapan Deniz Tütmez, üniversitelerde ve liselerde sermayenin ve gericiliğin saldırılarına karşı mücadele etmeye çağırırken,   “İstediklerini yapsınlar, biz Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı’ndan da hatırladığımız gibi ‘Okul, dört tarafında duvarları olan üstünde damı olan yer değil, okul her yerdir. Okul, öğretebildiğin, öğrenebildiğin, birlikte olabildiğin ve bir gaye için mücadele edebildiğin yerdir.’ Bu yüzden bulunduğumuz her yeri bir okula dönüştürmeye davet ediyoruz” diyerek gençleri üniversitelerde Sosyalist Düşünce Topluluklarına ve Sosyalist Liseliler’in Aydınlanma Okulları’na davet etti.

Prof. Dr. İzge Günal ise panelde ağırlıklı olarak,  evrime ve evrime neden düşmanlık beslendiğine değindi. Büyük oranda evrim teorisinin bilinmediğini ve yanlış bilindiği için saptırıldığına işaret ederken,  ”Neden diğer alanlar tartışılmıyor da önüne gelen evrim teorisini tartışıyor?” diyerek egemen güç ile bilim arasındaki çelişkilere vurgu yaptı. Günal’ın panelde konuya ilişkin şunları kaydetti;

”Egemen güç çok nadir olaylar dışında bilimin karşısında durur. Örneğin sosyal bilimlerde ortaya attığınız bir hipotez ile yeni bir ideoloji oluşturursunuz diğer yandan fen bilimleri ile ilgili bir hipotez ortaya attığınızda daha önceden kimsenin kuşkulanmadığı bir şey hakkında insanları kuşkulandırmaya başlarsınız.” diye devam etti. ”Evrim teorisine bu kadar karşı çıkmalarının sebebi Galileo’nun dünya evrende küçük bir parçadır demesi gibi bütün dini dogmaları sarstı. E ne olacak dini dogmaları sarstı derseniz din ile toplumu rahat ve kolay bir biçimde yönetebilirsiniz”