İzge Günal: Ekim Devrimi'nin başarılarının temelinde toplumcu bakış açısı vardır

Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız ondördüncü görüş Prof. Dr. İzge Günal ait.

İzge Günal: Ekim Devrimi'nin başarılarının temelinde toplumcu bakış açısı vardır

Marksist Manifesto dergisi Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla “100. Yılında Ekim Devrimi Sempozyumu” düzenleyecek.

15 Ekim’de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan sempozyum Ekim Devrimi’nin ve Sovyetler Birliği’nin  insanlığa kazandırdıklarını yeniden hatırlamak ve bugün ile bağını kurmak amacıyla toplanacak.

Gazete Manifesto olarak sempozyumda tebliğ sunacak isimlerin sempozyum hakkındaki görüşlerini aldık.

Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız ondördüncü görüş Prof. Dr. İzge Günal ait. Günal’ın sempozyuma sunacağı tebliğ’in konusu “Sosyalizm ve Bilim” olacak.


Ekim devriminin ve dolayısıyla bu sempozyumun bugün için önemi nedir?

Ekim Devrimi’nin  insanlık tarihinin en önemli üç olayından birisi olduğunu hemen herkes kabul eder sanıyorum. Bugün için ise hala aşılamamış olması önemini iki farklı şekilde ortaya koyuyor. Birincisi, büyüklüğünü ve önemini göstermesi açısından. İkincisi ise, SSCB ve sonrasında oluşan sosyalist bloğun  yıkılmış olması; yani üzerine fazla bir şey koyamamış olmamız. Bence sempozyumun önemi de bu noktada başlıyor: artık bu durum aşılmalı. Sempozyum bir tür “anma”ya  değil, ama bundan sonrası için somut adımlar atılmasına katkıda bulunabilecek bir formata dönüşebilmeli.

Sempozyuma sunacağınız tebliğin içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz?

Ben sempozyumda Ekim Devrimi’nin bilimsel gelişmeye katkılarından bahsedeceğim. Başlıktaki “katkı” sözcüğünü özellikle seçtim çünkü Ekim Devrimi sadece geri bir tarım ülkesinden, ileri bir bilim ülkesi yaratmakla kalmamış, aynı zamanda yeni bilim alanları da yaratmıştır. Tüm bu başarıların temelinde toplumcu bakış açısı ve diyalektik değerlendirme olduğunu düşünüyorum. Konuşmamda bu konuyu açmaya çalışacağım.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Dediğim gibi, artık Ekim Devrimi’ni aşmak, bir şeyler yapmak gerekiyor.