İtalya’da deprem tehlikesine karşı sismik müze

İtalya’da uzmanlar, geçtiğimiz yıl yaşanan, 300 kişinin ölümüne ve aralarında Norcia’daki 14. yüzyıl yapımı St Benedict Bazilikası’nın da olduğu pek çok kültürel mirasın yok olmasına neden olan deprem serisi sonrası, Floransa’daki tarihi hazineler için sismik olarak dayanıklı bir müze kurmayı planlıyor. Michelangelo’nun 1501-1504 yılları arasında yaptığı ve Galleria Dell’Accademia’da bulunan Davut heykelinin zayıf bileklerine yönelik... View Article

İtalya’da deprem tehlikesine karşı sismik müze

İtalya’da uzmanlar, geçtiğimiz yıl yaşanan, 300 kişinin ölümüne ve aralarında Norcia’daki 14. yüzyıl yapımı St Benedict Bazilikası’nın da olduğu pek çok kültürel mirasın yok olmasına neden olan deprem serisi sonrası, Floransa’daki tarihi hazineler için sismik olarak dayanıklı bir müze kurmayı planlıyor.

Michelangelo’nun 1501-1504 yılları arasında yaptığı ve Galleria Dell’Accademia’da bulunan Davut heykelinin zayıf bileklerine yönelik tartışmalar, felaketler sonrası tekrar gündeme geldi. 2014 yılında İtalya Ulusal Araştırma Konseyi’nden yerbilimciler, beş tonluk heykelin bacaklarının alt bölümünde ince çatlaklar olduğunu ve kendi ağırlığı altında yıkılma riski olduğunu söyleyerek bir uyarı yaptı. Mimar Fernando De Simone, şehir konseyini Rönesans dönemine ait başyapıtlarına ve kentin en önemli sanat eserlerine ev sahipliği yapması için anti-sismik bir müze yapmaya ikna etmeye çalışıyor. Accademia direktörü Cecile Hollberg, İtalyan Kültür Bakanı Dario Franceschini ile birlikte sergi alanı için bir depremden koruma planı oluşturulmasını konuştu.