İsveç'te NATO karşıtı miting

Komünist Parti (İsveç), Göteborg şehrinde NATO karşıtı bir miting düzenledi

İsveç'te NATO karşıtı miting

İsveç’in Göteborg şehrinde Komünist Parti ve çeşitli sol örgütler tarafından NATO’nun İsveç’te gerçekleştirdiği Aurora 17 tatbikatına karşı bir miting düzenlendi.

NATO tarafından düzenlenen Aurora 17 adlı askeri tatbikat, 1993 yılından beri İsveç topraklarında düzenlenmiş en büyük askeri tatbikat olma özelliğini taşırken, tatbikatta “Rusya tehlikesi” ön planda. Askeri tatbikata Almanya, Fransa, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Amerika Birleşik Devletleri, Norveç ve İsveç katılıyor.

Tatbikat Mälaren Vadisi, Stockholm, Gotland ve Gothenburg bölgelerinde yoğunlaşacak ancak İsveç topraklarının tamamında gerçekleştirilecek. Toplam 3 hafta sürecek tatbikatta, İsveç’in Stockholm şehri ve önemli bir jepololitik noktada duran Gotland adasına yabancı bir ordunun saldırısı canlandırılacak. İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, “Eğer Gotland’ı ele geçirirseniz Baltık ülkelerine giden kara ve hava yollarını kontrol edersiniz” diyerek Gotland’ın önemini vurgulamıştı.

Toplamda 20.000 askerin katıldığı Aurora 17 tatbikatında katılımcı askerlerin %90’ı İsveç’li.

NATO tarafından İsveç topraklarında düzenlenecek askeri tatbikatın İsveç hükümetine toplam maliyetinin 65,6 milyon Amerikan doları olduğu belirtiliyor.

Komünistler miting düzenledi

Öte yandan tatbikatın duyurulduğu ilk günden beri çalışmalara başlayan Komünist Parti (İsveç), bugün (16 Eylül) Göteborg şehrinde NATO karşıtı bir miting düzenledi. Mitinge ülkedeki diğer sol partiler de katılım gösterirken, “NATO İsveç’ten defol!” sloganı öne çıktı.