İstihbarat: "300 kişinin hayatını kaybettiği Somali'deki saldırı, aslında Türk Askeri Üssü için planlandı"

Somali istihbarat yetkilisinin açıklamaya göre, 300 kişinin hayatını kaybettiği Somali'deki saldırı, aslında Türk Askeri Üssü için planlandığı iddia edildi.

İstihbarat:

Somali’de geçtiğimiz hafta cumartesi günü meydana gelen patlamanın aslında Somali’nin başkenti Mogadişu’da yeni kurulan Türk askeri üssünün hedef alındığı öne sürüldü.

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) konuşan adı açıklanmayan Somali Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Dairesi yetkilisi, hem saldırıdan önce elde edilen, hem de patlamadan sonra ortaya çıkan bilgilerin, 300’den fazla kişinin öldüğü el Şebab isimli örgütün arkasında olduğu düşünülen saldırının esasında bölgede kurulan Türk askeri üssünü hedef aldığını ortaya koyduğunu ifade etti.

İstihbarat yetkilisi, saldırının gerekçesi olarak ise, Türk askeri üssünün stratejik bir öneme sahip olmasını ve Somalili güvenlik kuvvetlerine personel yetiştirmesi olduğunu belirtti.

Somali’deki Türk askeri üssü

Emperyalizmin bölgede İran’ı askeri yönden kuşatma çalışmalarının bir uzantısı olarak Somali’de kurulan Türk askeri üs 30 Eylül tarihinde açıldı. İçinde 200 Türk askeriyle birlikte 1500 Somali askerinin eğitim aldığı ifade edilen Somali’deki askeri üs, Katar’da kurulan askeri üs ile birlikte Türkiye’nin ilk deniz aşırı kurulan askeri üsler olma özelliğini taşıyor ve emperyalizmin sınır ötesi askeri güç olarak işlev görüyor.

http://gazetemanifesto.com/2016/01/19/analiz-emperyalizmden-turkiyeye-yeni-gorev-somaliye-askeri-us/