İşte yeni Türkiye'de gericilik: 'Anayasaya değil dine uygun mu diye bakarız'

Işık, "Fetvalara biz 'anayasaya uygun mu, değil mi?' diye bakmayız, 'Dinin temel hükümlerine uygun mu, değil mi?' diye bakarız" dedi.

İşte yeni Türkiye'de gericilik: 'Anayasaya değil dine uygun mu diye bakarız'

Diyanet’in tartışma yaratan fetvalarının TBMM’de gündeme gelmesi üzerine konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Fetvalara biz ‘anayasaya uygun mu, değil mi?’ diye bakmayız, ‘Dinin temel hükümlerine uygun mu, değil mi?’ diye bakarız” dedi.

Diyanet’in fetvalarının, anayasaya uygun olup olmadığıyla değil dinin temel ilkelerine uygunluğu üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Çünkü bu fetvalar kamu düzenine yönelik değil, bireylerle ilgili” dedi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, TBMM Genel Kurulu’nda, kendisine bağlı kuruluşların 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konumunun iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Işık, şunları ifade etti:
“Diyanet dini konularda fetvalar verir. Bunlar, insanlar için, kendi içlerinde kabul veya reddedeceği, özgür iradeleriyle uyup uymayacağı konusundaki kararlardır, bunun anayasal düzenle uzaktan yakından alakası yoktur. Türkiye’de bir Medeni Kanun var ve Medeni Kanun yürürlüktedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetvalara biz ‘anayasaya uygun mu, değil mi?’ diye bakmayız, ‘Dinin temel hükümlerine uygun mu, değil mi?’ diye bakarız. Çünkü bu, Diyanet İşlerinin verdiği fetvalar, bireyin kendi özgür dini inanç alanındaki fetvalardır. Yoksa kamu düzenine yönelik, kamu düzenini ilgilendiren fetvaları Diyanet İşleri, Din İşleri Yüksek Kurulu vermiyor. Biraz bu noktada, sizin, özellikle Din İşleri Yüksek Kurulu’nun verdiği kararlara insanların hür iradeleriyle katılıp katılmama noktasındaki fetvalar gözüyle bakmanızı salık veririm.”