İşte yeni Türkiye: 7 milyon kişi icralık

Bankalarda icraya düşmüş kredileri satın alan en büyük şirket Hayat Varlık, icrada dosyası bulunan insan sayısının 7 milyonu bulduğunu bildirdi.

İşte yeni Türkiye: 7 milyon kişi icralık

Bankalarda icraya düşmüş kredileri satın alan en büyük şirket Hayat Varlık, icrada dosyası bulunan insan sayısının 7 milyonu bulduğunu bildirdi. Bu rakam yetişkin nüfus içinde (55 milyon) her sekiz kişiden birinin icralık olduğunu gösteriyor.
Milliyet’in haberine göre borçlu profilini 25 ila 35 yaşlarında erkek olarak tarif eden Hayat Varlık Genel Müdürü Hilmi Güvenal, Türkiye’de şu anda mahkemelerde bekleyen 25 milyon icra dosyası bulunduğunu kaydetti.
Güvenal şu bilgileri aktardı: “Kredi borcunu ödemeyenlerin icraya düşmüş, banka ve diğer finans kuruluşlarından bize satılmış icra aşamasındaki borçlu dosyası 2 milyon civarında. 2 milyon kötü alacak dosyası da bankaların elinde bulunuyor. Dosya olarak değil, tekil kişi olarak düşünülürse en az 3.5 milyon kişi kredi kartı ve ihtiyaç kredisinden dolayı icraya düşmüş.”

Su, doğalgaz, elektrik
Tek bir ekran üzerinden bireylerin tüm borçlarının görülmediğini belirten genel müdür, “Kirasını, elektrik, su, doğal gaz ve dijital yayın şirketlerine borçlarını ödemeyen insanları da düşürseniz rahat 5 ila 7 milyon kişinin icrada olduğu söylenebilir” dedi.
Güvenal icraya düşecek borçlu sayısında artış bekliyor: “Sistem buna açık. Finansal sistemde kişilerin bütün borçlarını gösteren tek bir ekran yok. Kredi Kayıt Bürosu’nda (KKB) görülen kişilerin bankalara olan borçları. Kira, su, doğalgaz, elektrik borçlarını göremiyorsunuz.”

Memur ve kadın borçlu az
Memur borçluların az olduğunu kaydeden genel müdür, icraya düşmüş kişilerin daha çok serbest meslek sahibi, turizm ve inşaat sektörü çalışanları ve tarımsal alandaki mevsimlik çalışanlar olduğunu kaydetti.
Güvenal, 25 ile 35 yaşları arasındaki gençlerin borç almaktan çekinmediklerini belirtirken, borçluların kimliğine bakıldığında genelde icralık olanların erkek ve 37 yaşlarında kişiler olduğunun görüldüğünü söyledi.
Kadın borçlu sayısının az olduğunu, bunun hem kadınların iş hayatında az yer almalarından hem de borç almaktan korkmalarından kaynaklandığını ifade eden genel müdür, “Kadın borçlanmaktan endişe duyuyor. Kadınların çoğu kocası, babası, abisi için kredi alıyor. İş kurmaları veya borçtan kurtulmaları için değil” dedi.