İşte dün Genelkurmay'da ABD'li komutanlarla gerçekleşen görüşmenin ayrıntıları

Dün Ankara’da Türkiye, ABD ve Irak arasında yapılan üst düzey askeri güvenlik toplantısında, Irak’ın ve bölgenin tüm terör örgütlerinden temizlenmesi konusu ele alındı.

İşte dün Genelkurmay'da ABD'li komutanlarla gerçekleşen görüşmenin ayrıntıları

Dün Ankara’da Türkiye, ABD ve Irak arasında yapılan üst düzey askeri güvenlik toplantısında, Irak’ın ve bölgenin tüm terör örgütlerinden temizlenmesi konusu ele alındı. Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman Ganimi, ABD Avrupa Kuvvetler Komutanı General Curtip M. Scaparrotti ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph L. Votel’in katılımıyla Genelkurmay Karargahı’nda yapılan toplantıda Irak’ta yenilgiye uğratılan terör örgütü IŞİD sonrası oluşan yeni durum görüşüldü.

IŞİD’ın kentlerde yenilgiye uğratılmasına rağmen çöl ve dağlık alanlarda tutunmaya çalıştığına dikkat çekildi.

YPG İLE İŞ BİRLİĞİ İDDİASI

Irak-Suriye sınır hattının güvenliği konusunda Irak ordusu ile YPG’nin IŞİD sızmalarına karşı ortak çalışma kararı aldığı iddiaları da gündeme geldi. Orgeneral Akar’ın, Irak yönetiminin daha önce YPG’den rahatsızlık duyulduğuna dair açıklamalarına dikkat çektiği kaydedildi.

Irak’ın Başika Kampı’nı gündeme getirmesi üzerine Türk tarafı, kamptaki Türk askeri varlığının terörle mücadele kapsamında olduğunu, Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal etmek amacı taşımadığını vurguladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, daha önce yaptığı açıklamalarda, konunun dostane şekilde Irak yönetimiyle konuşulacağını söylemişti. Üçlü toplantıda Irak ordusunun eğitimine NATO desteğinin konuşulduğu da iddia edildi.

O SİLAHLARI GERİ ALIN

Amerikalı komutanlarla, PYD güçlerinin de gündeme geldiği öne sürüldü. Kulislerde Türkiye tarafının, PYD’ye verilip PKK’de ele geçirilen silahların dökümünü bir kez daha ABD tarafına ilettiği iddiası öne atıldı. Orgeneral Hulusi Akar’ın Suriye’de terör örgütü IŞİD’le mücadele gerekçesiyle PYD’ye verilen silahların ABD tarafından geri alınmasını istediği belirtildi.

AFRİN DE KONUŞULDU

Akar, PYD görüşülürken, Afrin bölgesinin bu örgütten temizlenmesi gerektiğini vurguladı, Türkiye’nin sınır güvenliğini tehdit eden tüm unsurların TSK’nın hedefi olacağını yineledi. Akar’ın, TSK’nın İdlib’de çatışmasızlık bölgesi çalışmaları hakkında da bilgi verdiği ifade edildi.

S-400 İDDİASI

ABD’li komutanlarla, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze sisteminin de konuşulduğu iddia edildi.