İşte bunda birinciyiz: En çok tutuklu gazeteci Türkiye'de!

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin bu yılki raporuna göre, dünyadaki tutuklu gazeteciler sıralamasında Türkiye bu yıl da ilk sıradaki yerini korudu.

İşte bunda birinciyiz: En çok tutuklu gazeteci Türkiye'de!

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin bu yılki raporuna göre, dünyadaki tutuklu gazeteciler sıralamasında Türkiye bu yıl da ilk sıradaki yerini korudu.

DW Türkçe‘nin haberine göre; ABD’deki sivil toplum kuruluşu Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2017 Basın Özgürlüğü Endeksi raporuna göre, en fazla gazeteciyi demir parmaklıklar arkasında tutan ülkeler sıralamasında Türkiye bu yıl da birinci oldu.

Çarşamba günü yayımlanan rapora göre, Türkiye’de halen 73 gazeteci tutuklu durumda. Bu sayı geçen sene 81’di.
Sözü edilen 73 gazetecinin mesleklerini icra etmelerinden dolayı hapiste olduğunu savunan CPJ, raporunda gazetecilerin “devlete karşı suç işledikleri iddiasıyla” hapsedildiklerini kaydetti.

Raporda ayrıca 15 Temmuz 2016 darbe girişimini takip eden süreçte Türk basınında baskıların arttığını ve girişimin arkasında olduğu iddia edilen Gülen yapılanması ile bir şekilde bağlantılı olduğu düşünülen birçok kişi hakkında adli takip başlatıldığı belirtildi. Buna göre, birçok gazeteci ByLock uygulamasını kullanmaları ya da Gülen yapılanması ile bağlantılı banka hesapları olması dolayısıyla tutuklandı.

“Saçma olaylar zinciri”

Rapor, Türkiye’de hükümetin geçmiş yıllarda Gülen yapılanması ile siyasi temasının olması dolayısıyla günümüzdeki suçlamaların bir kısmının “saçma olaylar zincirlerine” neden olduğunu yazdı. Gülen yapılanmasını konu alan ve iddiaya göre Gülenci polis ve yargı mensuplarının kurbanı olan gazeteci Ahmet Şık’ın bu davadan beraat etmesine karşın, daha sonra Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu suçlamasıyla tekrar tutuklanması buna örnek gösterildi.