İşte AKP'nin başkanlık hayali: Erdoğan'la 2033'e kadar...

Yeni anayasa teklifinde Cumhurbaşkanı'nın yeniden aday olabilmesiyle ilgili kriterlerin Erdoğan'ı 2033'e dek 'başkan' yapmak amacını taşıdığı iddia ediliyor.

İşte AKP'nin başkanlık hayali: Erdoğan'la 2033'e kadar...

AKP ile MHP’nin anlaşarak Meclis Genel Kurulu’na getirdiği ve dün akşam maddelerinin oylanmasına karar verilen başkanlık anayasasında yer alan, Cumhurbaşkanı’nın yeniden aday olabilmesiyle ilgili kriterlerin Tayyip Erdoğan’ı 2033’e dek ‘başkan’ yapmak amacını taşıdığı iddia ediliyor.

Milliyet yazarı Mehmet Tezkan, köşesine taşıdığı konuda ilgili maddeye ilişkin, “AKP bu maddeyi anayasaya Erdoğan’ın karşısına kimse çıkmaz, çıksa bile kimse yenemez.. Sandıktan hep Erdoğan çıkar öngörüsüyle koymuş…” ifadelerini kullandı.

Tezkan’ın “Erdoğan’la 2033’e kadar” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019’da yeni anayasaya göre seçime girecek.. Yeni rejime göre seçime girecek.. Yürütmenin başı olmak için seçime girecek..

Diyelim ki seçildi..

2024’e kadar ülkeyi tek başına yönetecek.. Devleti istediği gibi şekillendirecek.. HSYK üyelerini atayacak, Anayasa Mahkemesi üyelerini seçecek falan..

Geldik 2024’e.. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha aday olma hakkı var..

Diyelim ki seçildi..

2029’a kadar ülkeyi yönetme ehliyetine kavuşacak.. Beş yıl daha..

2029’dan sonra bir daha aday olamıyor.. Anayasa iki dönem diyor.. Beşer yıldan 10 yıl..

***

Anayasa’nın 116. maddesine bir fıkra eklenerek bu engelin aşılması düşünülmüş..

O fıkra diyor ki..

‘Cumhur- başkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.’

***

Besbelli bu fıkra Erdoğan için yazılmış..

2028 yılında Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AKP seçim kararı alır.. Cumhurbaşkanına bir kez daha seçime girme hakkı doğar..

Diyelim ki seçildi..

2033’e kadar cumhurbaşkanı..

***

AKP bu maddeyi anayasaya Erdoğan’ın karşısına kimse çıkmaz, çıksa bile kimse yenemez.. Sandıktan hep Erdoğan çıkar öngörüsüyle koymuş…

Erdoğan’ın 2019’dan sonra 14 yıl cumhurbaşkanı olması üzerine kurgulamış..

Erdoğan’ın toplam 19 yıl cumhurbaşkanı kalması üzerine hesaplanmış..

Tutar mı?

Bilemem..

Seçmen bilir..