İstanbul'da kaçak katlara AKP'den izin

İstanbul Zeytinburnu'nda 12.5 metre yüksek yapılan binanın kaçak katları, AKP'nin geçirdiği yeni imar planıyla yasal hale geldi.

İstanbul'da kaçak katlara AKP'den izin

Zeytinburnu’nda imar planları 42.5 metre yüksekliğe izin verdiği dönemde 12.5 metre yüksek yapılan binanın kaçak katları yeni imar planıyla yasal hale geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nden geçen plan tadilatıyla, kaba inşaatı çok önce biten yapının saçak yüksekliği 55 metre olarak belirlendi.

Hürriyet’ten Fatma Aksu‘nun haberine göre, Zeytinburnu Merkezefendi mahallesinde, D-100 Karayolu’nun kenarında 3 bin 425 metrekare büyüklüğündeki inşaat alanı şirket mülkiyetinde. Tapu kaydında “20 Aralık 2013 tarihli 6306 sayılı kanun gereğince riskli yapıdır” şerhinin bulunduğu belirtilen parsel üzerinde şu anda inşaat halinde 15 katlı yapı bulunuyor. Ofton İnşaat tarafından yapılan kabası bitmiş inşaatın üzerinde ‘Komple Satılık Bina’ pankartı bulunuyor. Söz konusu parsel, İBB Meclisi’nde 2007 ve 2009 tarihli planlarda 42.50 metre yapılaşma şartlarında “Konaklama+Otel Alanı” ve “Özel Açık Otopark Alanı” fonksiyonuna alınmıştı. Yeni plan değişikliğiyle bina sosyo-kültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılan merkezi iş alanına çevrildi.

Zeytinburnu ilçesine ait planlarda, 13 Ocak 2012 tarihli İBB Meclis kararı gereğince “Tarihi kent merkezi görünümünü etkileyen alanlarda olumsuz yapılaşma koşullarının engellenmesine yönelik genel planı” düzenlemeleri de, 2012 ve 2013 tarihlerinde onaylanmıştı.

Zeytinburnu Belediyesi görüşü doğrultusunda yapılan plan teklifine İBB Meclisi’nde CHP Grubu’nun ret oyu verdi. CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, İmar Komisyonu’na, İstanbul’daki yüksek mimariden yakınan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imar konusundaki sözlerini hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı aşağı diyor, siz yukarı diyorsunuz. İlçeden görüş almak yeni bir yöntem mi? Sanki hayır denilse yapılmayacak. CHP’li belediyelere de soruyor musunuz?” dedi. Sağ, söz konusu yapının kaç metre olacağını sordu. AK Partili İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler, “Projenin tasdik aşamasında, siluet 55 metreyi geçmesin dedik” yanıtını verdi.

Erdoğan ‘küsmüştü’

Zeytinburnu’ndaki 16/9 Kuleleri, Erdoğan’ın sert eleştirisine sebep olmuştu.  Erdoğan “Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan, bu ifadelerinin ardından söz konusu kulelerinin sahibi ile birlikte adını taşıyan bir imam hatip lisesinin açılışına katılıp beraber kurdela kesmişti.